Sunday, July 29, 2012

Φορολογική «αμνηστία» στην αδήλωτη περιουσία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρία στους φορολογούμενους για να δηλώσουν εισοδήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει από την εφορία και να φορολογηθούν με έναν χαμηλό συντελεστή σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών πρώτου ξεκινήσει να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα σε εντοπισμένες περιπτώσεις συστηματικής φοροδιαφυγής.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα σχέδιο «γενικής φορολογικής αμνηστίας» με στόχο να εισρεύσει στην πραγματική οικονομία το μαύρο χρήμα και η περιουσία η οποία αποκρύπτεται.
Με τη ρύθμιση, που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα «νομιμοποιούνται» αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα, ακόμη και χρυσός ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια. Σε αντίθετη περίπτωση, που οι ελεγκτές της εφορίας εντοπίσουν από μόνοι τους το «μαύρο χρήμα», τότε τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον υψηλότερο συντελεστή και ο φορολογούμενος θα διώκεται ποινικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τα εισοδήματα που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν αυτοτελώς με έναν χαμηλό συντελεστή, ίσως και κάτω από 10%. Με τον τρόπο αυτό θα περνούν στο «πόθεν έσχες» και μελλοντικά στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2013.

Σε περίπτωση που η εφορία εντοπίζει φορολογική ύλη, που δεν έχει δηλωθεί, τότε θα επιβάλλεται φόρος της τάξης του 45% και ανάλογα με την περίπτωση πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επίσης θα ενεργοποιούνται και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων). Με τα κεφάλαια που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν για όλους τους φορολογούμενους την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ειλικρίνεια των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης θα ελέγχεται μέσω διασταυρώσεων που θα πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανατρέχοντας, ταυτόχρονα, σε στοιχεία οικονομικών συναλλαγών και σε πληροφορίες για τις καταθέσεις και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, οι οποίες υπάρχουν σε βάσεις δεδομένων τραπεζικών ιδρυμάτων και διάφορων άλλων επιχειρήσεων. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι υποβλήθηκαν δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων με ανακριβή στοιχεία θα επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

Του Στέλιου Κράλογλου

29/7

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin