Monday, July 23, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Αρχίζει το σκληρό πόκερ με τους Τροϊκανούς

Αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία, ο δεύτερος γύρος των επαφών της Τρόικας. Οι τεχνοκράτες της Τρόικας αναμένεται ότι θα έχουν στην ατζέντα  τους αρκετά δυνατά θέματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, με κύριο ζητούμενο τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.  Η Τρόικα θα αγγίξει ωστόσο και τα δημόσια οικονομικά και την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους. 

Αύριο, η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, οπότε  όπως εκτιμάται, αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Τρόικα δεν φέρεται διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση το θέμα της ΑΤΑ, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, το ΓΕΣΥ, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  
Βασικός στόχος της κυβέρνησης, είναι να πειστεί η Τρόικα ότι η Κύπρος έχει ήδη πάρει αρκετά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τα οποία το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Έτσι ελπίζει ότι η δημοσιονομική αναπροσαρμογή, που θα ζητηθεί από την τρόικα θα είναι σχετικά ήπια και θα αποφευχθεί η βαθειά ύφεση.
Η στήριξη των τραπεζών από το κράτος υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσει στα 4,5 με 6 δις. Εξάλλου, σήμερα  μεταβαίνουν στην Μόσχα [1] τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσουν το αίτημα της Λευκωσίας για παροχή ρωσικού δανείου.

SigmaLive 23/7 

----------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin