Saturday, July 21, 2012

Μπρα ντε φερ αγορών - λαών, με ρυθμιστές τους πολιτικούς

Κατά βάθος ζούμε σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ αγορών - λαών. Και στη μέση βρίσκονται οι πολιτικοί. Ολοι ή σχεδόν όλοι (με εξαίρεση τους τραπεζίτες των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών) συμφωνούν πως η πτώση της Λίμαν Μπράδερς και η τεράστια κρίση που ακολούθησε ήταν αποτέλεσμα της απορρύθμισης των αγορών και της χωρίς κανόνες λειτουργίας τους.
Οι πολιτικοί εκτόξευσαν αναθέματα κατά του καπιταλισμού-καζίνο και υποσχέθηκαν ρύθμιση των αγορών. Ακόμα και ο Αλαν Γκρίνσπαν είπε το δικό του mea culpa επειδή πίστευε ότι οι αγορές έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα πάντα.
Πέραν αυτού ουδέν το ουσιαστικό. Αδύναμοι μπροστά στην ισχύ του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου δεν βάζουν τάξη, παρότι, όπως διαπιστώνουν οι περισσότεροι, ο κίνδυνος για ακόμα μία μεγαλύτερη κρίση ελλοχεύει. Και το δυσάρεστο και θλιβερό συμπέρασμα είναι πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει και οι πολιτικοί συνεχίζουν να είναι δέσμιοι της ισχύος των αγορών.
Το κλειδί για τη λύση κρατούν στα χέρια τους οι πολίτες. Μόνο αυτοί μπορούν να υποχρεώσουν τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα και να ρυθμίσουν τη λειτουργία των αγορών. Το μέγιστο όπλο τους είναι η ψήφος. Βλέπετε οι πολιτικοί όλων των χωρών και των πολιτικών αποχρώσεων πρώτα υπολογίζουν την καριέρα τους και ύστερα το καθήκον τους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν η ρύθμιση των αγορών γινόταν από τα κυρίαρχα ζητήματα των εκλογικών αναμετρήσεων, η λύση θα βρισκόταν αρκετά γρήγορα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΘΝΟΣ «E» 21/7/2012 lyrtso@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin