Friday, July 27, 2012

Αργήσατε κ. Ντράγκι...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Μάριο Ντράγκι έπειτα από μεγάλο διάστημα αφωνίας μίλησε την Πέμπτη και υπερασπίσθηκε με σθένος το ευρώ, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα δυναμική παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, με προφανή σκοπό να ελέγξει τις διογκούμενες πιέσεις και να διασκεδάσει την εντεινόμενη φημολογία των φίλων του τραπεζιτών του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για επερχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης.


Μάλιστα προκειμένου να πείσει για την αλήθεια των λόγων του εξήγησε ότι «στο βαθμό που το premium στο κόστος του κρατικού δανεισμού πλήττει τους διαύλους του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, τότε το θέμα βρίσκεται εντός της εντολής μας».

Ουσιαστικά ο κ. Ντράγκι μάς είπε ότι επειδή εμποδίζεται η άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη επιβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει για να προστατεύσει το νόμισμα και ότι δεν εκτρέπεται των καθηκόντων της, αλλά αντίθετα κινείται εντός αυτών.

Με τη διαφορά ότι ο κ. Ντράγκι άργησε να κατανοήσει τον ρόλο, τη θέση και την ισχύ του ιδρύματος που προΐσταται. Εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρατηρεί απλώς κι αφήνει τις αγορές να ασκούν μονομερώς πιέσεις στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, εκμεταλλευόμενες το υποτιθέμενο πολιτικό κενό, τη δυσκαμψία και τις αγκυλώσεις της ευρωτράπεζας.

Αυτό που τώρα απειλεί να κάνει ο κ. Ντράγκι έχει υποδειχθεί από πολλές πλευρές εδώ και μήνες. Τα όπλα υπήρχαν, ήταν και είναι διαθέσιμα, στα χέρια των υπευθύνων της δεύτερης μεγαλύτερης κεντρικής Τράπεζας του πλανήτη, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητα, προς δόξα μιας δράκας διαχειριστών κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο, η οποία αντλεί ισχύ και επιρροή μέσα από μια αφανή διασύνδεση με την πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης.

Τώρα που τα πράγματα έφθασαν σε οριακό σημείο και διακυβεύονται υπέρτερα αγαθά, ο κ. Ντράγκι ανακάλυψε ότι μπορεί να δράσει αποφασιστικά χωρίς να παραβιάσει τις καταστατικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εν τω μεταξύ όμως ξεθεμελιώθηκε η κοινωνική βάση χωρών και χωρών, οι ευρωπαϊκοί λαοί δοκιμάσθηκαν στον μέγιστο βαθμό και η Ευρώπη εισήλθε σε ένα κύκλο μακράς και διαβρωτικής αμφισβήτησης που δεν δικαιολογείται από το θεωρούμενο έλλειμμα πολιτικής ενοποίησης.

Φέρει ευθύνη η ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ελίτ για την βραδύτητα και την αναποφασιστικότητα παρέμβασης στις αγορές. Η ανοχή της είναι αδικαιολόγητη και το μοντέλο εξαντλητικής οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε ανιστόρητο. Λειτούργησε ως επιχείρημα για τις αδηφάγες αγορές, παρά ως εργαλείο ελέγχου της πίεσής τους.

Ο κ. Ντράγκι έθρεψε κι αυτός το θηρίο, αντί να το τρομάξει και να το περιορίσει στη σκοτεινή σπηλιά του. Τώρα τουλάχιστον ας βάλει όλα τα όπλα στο τραπέζι και ας αρχίσει να πυροβολεί όπως οι αγορές. Είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί η ευρωζώνη και να ανακουφισθούν οι λαοί της.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin