Saturday, August 25, 2012

Η Γερμανία που αγαπά την Ελλάδα

O επετειακός εορτασμός των 60 χρόνων από την ίδρυση του γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας δίνει στο ινστιτούτο την ευκαιρία για μια σειρά εκδηλώσεις που αρχίζουν τον Σεπτέμβριο: ο γερμανός ποιητής Γκέρχαρντ Φάλκνερ σε συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος Minimaximum ΙmproVision θα διαβάσει αποσπάσματα του ποιήματός του «Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας - ground zero», μια ιδιόμορφη αναβίωση της ποίησης της μεγαλούπολης. Το ενδιαφέρον μάλιστα της βραδιάς της Τετάρτης 12/9 είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε, αλλά στη Ρωμαϊκή Αγορά.


«Πριν από 60 χρόνια ιδρύσαμε το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας και με αυτόν τον τρόπο χτίσαμε, Ελληνες και Γερμανοί, μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο χώρες» αναφέρει ο διευθυντής του ινστιτούτου δρ Ματίας Μακόφσκι. «Η κοινή μας επιτυχία πηγάζει από την επαφή μας με την υπέροχη τούτη πόλη και αυτή την αξιαγάπητη χώρα η οποία μας φιλοξενεί εδώ και 60 χρόνια προσφέροντας σε εμάς και στους συνεργάτες μας στιγμές έμπνευσης».
Σε μια εποχή όπου οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερή τους περίοδο, οι δηλώσεις του κ. Μακόφσκι για «εκπαιδευτική συνεργασία» και «ελληνογερμανική συνύπαρξη» ίσως να ακούγονται προκλητικές και να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη.

Εχουν όμως πολλές δόσεις αλήθειας. Διότι το Ινστιτούτο Γκαίτε έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες στήριξης του ελληνικού πολιτισμού, δίνοντας μάλιστα πρωτοφανή έμφαση στον κινηματογράφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργαστήριο παραγωγής ντοκυμαντέρ που το Γκαίτε διοργάνωσε εφέτος προτείνοντας μια «συνεργασία πολιτισμού και ανταλλαγής φιλοξενίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Πρωταγωνιστές του σχεδίου αυτού ήταν παιδιά που αποκάλυπταν με τις κάμερές τους άγνωστες όψεις της ελληνικής και γερμανικής ζωής και πραγματικότητας στον καιρό της οικονομικής κρίσης (Ελληνες στη Γερμανία και Γερμανοί στην Ελλάδα). Οσοι διαβάσουν τις απόψεις των παιδιών αυτών (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=444758&wordsinarticle=%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b5), κυριολεκτικά θα εκπλαγούν από το πώς ο νέος κόσμος, ή αν θέλετε ένα μέρος του, αντιμετωπίζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Και αυτό το σχέδιο δεν ήταν παρά μια ψηφίδα στο πολιτισμικό ψηφιδωτό του Ινστιτούτου Γκαίτε σε σχέση με την Ελλάδα. Για τον δε εορτασμό των 60 χρόνων του το Ινστιτούτο έχει προγραμματίσει αμέτρητες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ουσίας, τιμώντας όχι μόνο την ύπαρξή του στην Ελλάδα, αλλά και την ίδια τη χώρα που το φιλοξενεί.

Το δυστύχημα είναι ότι τέτοιου τύπου τιμητικές εκδηλώσεις για την Ελλάδα δεν θυμάμαι να γίνονται συχνά από Ελληνες.
tovima gr
24/8/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin