Saturday, August 18, 2012

Η προστασία του ευρώ

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έθεσε ένα κρίσιμο ζήτημα σχετικά με το ευρώ και τη μετεξέλιξη -στην ουσία- της Ευρωζώνης. Στην Ευρωζώνη, είπε, έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά κάθε χώρα κάνει αυτό που νομίζει.
Αυτό που χρειάζεται είναι -σημείωσε- κοινός έλεγχος των προϋπολογισμών στις χώρες του ευρώ και μια κοινή δημοσιονομική, φορολογική και οικονομική πολιτική.
Επανέλαβε, επίσης, αυτό το οποίο είχε πει σχετικά πρόσφατα, για κοινή ανάληψη χρεών στην Ευρωζώνη, τοποθετούμενος σε μια πρόταση, την οποία έχει απορρίψει, τουλάχιστον προς το παρόν, η παρούσα γερμανική κυβέρνηση.
Οντως, αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρωζώνη είναι μια κοινή οικονομική πολιτική. Μια πολιτική, η οποία θα υπακούει στη λογική προστασίας του ενιαίου νομίσματος, άρα και τήρησης των κανόνων που ισχύουν για την προστασία του.
Οπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλές προσπάθειες καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ισχυρών μηχανισμών οικονομικής εποπτείας, που είναι αναγκαίοι για την υποστήριξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Μια ισχυρή Ε.Ε., χρειάζεται σταθερό νόμισμα. Τούτο είναι προς όφελος όλων των κρατών-μελών, είτε βρίσκονται στη Ζώνη του Ευρώ είτε όχι.
Η αξιοπιστία του ευρώ στις διεθνείς αγορές επηρεάζει την ικανότητα της Ευρώπης να δανείζεται κεφάλαια σε εύλογες τιμές και να τα εξοφλεί μέσα από μια ισχυρή οικονομία. Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ε.Ε. πλήττονται σοβαρά, εξαιτίας της σημερινής έλλειψης εμπιστοσύνης στη Ζώνη του Ευρώ. «Αν δεν εξαλείψουμε ορισμένες βασικές αβεβαιότητες, όπως η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη που αποτελεί προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είχε τονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι, με βάση τα μέχρι τώρα επιτεύγματα, να καθοριστεί το πλαίσιο κανόνων για την πλήρη και ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ και η ικανότητά της να αντεπεξέλθει στις σημερινές δυσχέρειες, θα πρέπει να δείξουν τα κράτη-μέλη και οι ηγέτες της ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, καθώς και να αποδείξουν την πολιτική δέσμευσή τους για την προστασία του ευρώ.
Είναι αυτό που διακήρυξαν, στις 28 και 29 Ιουνίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής. Οτι δηλαδή η Ευρώπη θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Υπενθύμισαν τη σπουδαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτά που διακήρυξαν οι ηγέτες δεν πρέπει να αργήσουν. Πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς πλέον αποκαλύπτεται ότι το πρόβλημα της Ε.Ε. δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί και κάθε λίγο περιπλέκεται.
Δ. ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - dplak@naftemporiki.gr 
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin