Thursday, August 30, 2012

Ποιός θα μιλήσει για τις Τράπεζες;

ΤΟΥ ΑΝΤΏΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
Οι διαδικασίες διάσωσης , ανακεφαλαιοποίησης και συγκέντρωσης του κλονισμένου από την κρίση τραπεζικού συστήματος, δεν είναι οι απλούστερες, ούτε και οι ευκολότερες.

Τεχνικά είναι δύσκολες και οικονομικά ακόμη δυσκολότερες στον βαθμό που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι - είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί - για την ενίσχυσή του.

Και το πρόβλημα γίνεται συνθετότερο καθώς η διάθεση των πόρων θα γίνει από τους ξένους , από τους εταίρους και εξαρτάται απολύτως από την υιοθέτηση και έγκριση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Από αυτή την άποψη οι επιλογές παρ' ότι μοιάζουν τεχνοκρατικές , είναι ευθέως πολιτικές και απολύτως συνδεδεμένες με τις θυσίες και τα βάρη που αναλαμβάνει ο ελληνικός λαός.

Ωστόσο έως τώρα το όλο θέμα αντιμετωπίζεται εντελώς τεχνοκρατικά. Η Τράπεζα της Ελλάδος , το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η τρόικα ορίζουν τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες περιβάλλονται από πέπλο μυστικότητας, με το επιχείρημα ότι η τραπεζική αγορά είναι ευαίσθητη και γι' αυτό όλα πρέπει να γίνονται σιωπηλά και γρήγορα ώστε να αποφεύγονται κλυδωνισμοί.

Με αυτή τη μέθοδο μεταβιβάσθηκε η Αγροτική Τράπεζα, κάπως έτσι διασώθηκε η Proton Bank και αντιστοίχως στο μέλλον αναμένεται η μεταβίβαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων μικρότερων εμπορικών Τραπεζών.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι το επιχείρημα της Τράπεζας της Ελλάδος έχει βάση.Οντως η τραπεζική αγορά είναι ευαίσθητη και θέλει αντίστοιχη μεταχείριση.

Όμως τώρα επιχειρείται η επανοικοδόμηση της χώρας , της οικονομίας και του πιστωτικού συστήματος. Το πως θα είναι οι Τράπεζες, τι ρόλο θα έχουν στην ελληνική οικονομία και πόσο συνδεδεμένες θα είναι με τα εγχώρια συμφέροντα, είναι υπόθεση πρωτίστως πολιτική , αφορά την κοινωνία , σύμπαντα τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να επιλύεται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση και προβληματισμό.

Ο κ.Προβόπουλος μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης , συγκέντρωσης και αρχιτεκτονικής του τραπεζικού συστήματος εξ αντικειμένου τον ξεπερνά.

Γι' αυτό το νέο τραπεζικό σύστημα ο ελληνικός λαός θα φάει τα σωθικά του, δεν μπορεί λοιπόν μην ξέρει τι θα αποκτήσει και ποιο χαρακτήρα θα έχει.

Με άλλα λόγια κάποιος πρέπει να εξηγήσει πως θα είναι το νέο τραπεζικό σύστημα, πόσο ελληνικό θα είναι , με ποια μέθοδο και βάσει ποίων προτεραιοτήτων θα δράσει, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική αναγέννηση της χώρας.
30/8/12
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin