Monday, August 20, 2012

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Βρετανοί έχουν «την ειδική σχέση» τους με τις Η.Π.Α. και την πρώην Αυτοκρατορία τους, που την διατηρούν ως Κοινοπολιτεία, και ουδέποτε ήθελαν να θυσιάσουν αυτούς τους δεσμούς για χάρη της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), ο πρόδρομος της Ε.Ε., ιδρύθηκε το 1958 με τη Συνθήκη της Ρώμης από τα έξη κράτη, που αποτελούν τα αρχικά της μέλη, τους δύο πρώην «εχθρούς», τη Γαλλία και τη Γερμανία, την Ιταλία και τα κράτη του Μπενελούξ. Ήταν η Ευρώπη των έξι.

Ο στρατηγός Ντε Γκισλ αντιτέθηκε στην είσοδο του Η.Β. στην Κοινότητα. Οι Βρετανοί ουδέποτε θεώρησαν τους εαυτούς τους μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης, «the continent», όπως την αποκαλούν. Είναι γνωστή η ρήση του Τσόρτσιλ: «Αν έχω να επιλέξω μεταξύ της Ευρώπης και της ανοικτής θάλασσας, θα επιλέξω την ανοικτή θάλασσα».
Οι Βρετανοί έχουν «την ειδική σχέση» τους με τις Η.Π.Α., επίσης την πρώην Αυτοκρατορία τους, που την διατηρούν ως Κοινοπολιτεία, και ουδέποτε ήθελαν να θυσιάσουν αυτούς τους δεσμούς για χάρη της Ευρώπης. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν τη βρετανική σημαία ως μέρος της σημαίας τους και τη βασίλισσα, ως τον αρχηγό του κράτους τους, όπως και ο Καναδάς.
Το 1973 οι Βρετανοί εισήλθαν στην Ε.Ε., θέλουν, όμως, να διατηρούν τα πλεονεκτήματά τους και από τις άλλες διασυνδέσεις τους. Ουδέποτε, βέβαια, μπήκαν στη ζώνη του Ευρώ, αφού θέλουν να διατηρήσουν τη στερλίνα, ως νόμισμα των διεθνών συναλλαγών.
Από την εποχή της εισόδου της Βρετανίας στην Ε.Ε. υπήρχαν πάντα αυτοί που αντιτίθεντο στην παραμονή της χώρας, αυτοί που τους αποκαλούν «οι ευρωσκεπτικιστές». Αντιτίθενται στην «τυραννία» και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και δεν θέλουν να παραδώσουν μέρος της κυριαρχίας της χώρας τους στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, την Ε.Ε. μέχρι σήμερα κυβερνά στην ουσία ο γαλλο-γερμανικός άξονας.
Οι ευρωσκεπτικιστές υπήρχαν πάντα στο Η.Β., δεν είχαν, όμως, τόση δύναμη ώστε να ανατρέψουν την επικρατούσαν τάξη πραγμάτων. Με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, όμως, και την κρίση του ευρώ, οι ευρωσκεπτικιστές απέκτησαν μεγάλη δύναμη.
Σε δημοσκοπήσεις που έγιναν φαίνεται καθαρά ότι η πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ε.Ε. Φαίνεται επίσης ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ευνοούν την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. (Βλ. Thomas Raines, “An island apart” The World To-day, August-September, 2012, σελ. 26-27).
Ο Πρωθυπουργός David Cameron, κάτω από αυτήν την πίεση και επίσης κάτω από την πίεση μερικών από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, διερωτάται αν θα προχώρησει σε δημοψήφισμα ή όχι. Ορισμένοι, όμως, είναι πιο προσεκτικοί στο θέμα: Αν το Η.Β. επαναδιαπραγματευόταν τους όρους της σύνδεσής του με την Ε.Ε., πιστεύουν ότι δεν θα έπαιρνε καλύτερους όρους από τους Ευρωπαίους. Και διερωτούνται: «Σ’ αυτή την κατάσταση, είναι διατεθειμένη η Βρετανία να είναι Νορβηγία χωρίς πετρέλαιο;» (Thomas Raines, οπ. παρ.).

c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, Δικηγόρος, Διεθνολόγος.
20/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin