Friday, August 10, 2012

ΕΛΙΕ: Κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα την επόμενη διετία

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής θεωρεί ότι οι προβλέψεις του οίκου Fitch είναι μάλλον... συντηρητικές και υποστηρίζει ότι οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι 40%! Τι δείχνει on line έρευνα του ΕΛΙΕ 
Της Άννης Καρολίδου
Νέες μειώσεις στις τιμές ακινήτων, που μπορεί να ξεκινούν από 10% και να φθάνουν  στο 30%-40%, αναμένει
ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Voria.gr, τονίζει ,ότι οπωσδήποτε οι μειώσεις, θα είναι μεγάλες, καθώς δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για την ελληνική οικονομία.


Ο πρόεδρου του ΕΛ.Ι.Ε., θεωρεί απόλυτα ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά ακινήτων, που ανακοίνωσε εχθές Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ βλέπει μάλιστα έως και κάπως συντηρητική την πρόβλεψη για σταδιακή μείωση της τάξης του 17%, στην ερχόμενη διετία.


«Είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η πτώση, αφού τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να «ψωνίσουν» στις σημερινές τιμές, ακόμη και μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει στην περίοδο της κρίσης. Η μείωση στις τιμές, συνδέεται με την κατηγορία, το μέγεθος και τη θέση του ακινήτου, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω κάμψη.


«Την έκταση της μείωσης στις τιμές, δεν μπορούμε να την προβλέψουμε βέβαια με ακρίβεια, αφού ακόμη και αυτή η ίδια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τα μέτρα θα πάρει ξκαι που ενδεχομένως θα επιβαρύνουν το ακίνητο», τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.


Πολύ ενδεικτική των εκτιμήσεων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των τιμών, είναι η on line έρευνα που κάνει το ΕΛ.Ι.Ε.. Σύμφωνα με αυτή και, μέχρι σήμερα, το 87,1% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι αναμένει νέα πτώση στις τιμές μέσα στο 2012, ενώ μόνο το 6,5% απάντησε αρνητικά και ένα υπόλοιπο 6,5% απάντησε «δεν γνωρίζω».


«Οι τιμές πέφτουν γιατί όλοι θέλουν να διώξουν τα ακίνητα που τους ...περισσεύουν,
με τη διαφορά όμως, ότι κανείς δεν θέλει να φορτωθεί το πρόβλημα του άλλου», λέει πολύ χαρακτηριστικά ο Χ. Χαραλαμπόπουλος, κάνοντας πολύ αυστηρή κριτική στα κυβερνητικά μέτρα που στα τελευταία χρόνια επιβάρυναν την κτηματαγορά,  όταν μάλιστα κυριαρχούσαν συνθήκες  γενικευμένης οικονομικής κρίσης.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και σε ορισμένα ακόμη αστικά κέντρα, στη χειρότερη θέση βρίσκονται τα καταστήματα και τα γραφεία, με μειώσεις που στα ενοίκια φτάνουν μέχρι και το 50%-60%, ενώ μειώσεις της τάξης  του 50% «πιάνουν» και οι τιμές πώλησης.


Η αγορά κατοικίας «κρατιέται» κάπως καλύτερα, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να αφορούν στα μεγάλα διαμερίσματα, ενώ στα κάτω των 50 τ.μ.-60 τ.μ. διαμερίσματα, οι τιμές, μπορεί κατά περίπτωση, να παραμένουν αμετάβλητες όταν εκδηλώνεται ζήτηση.


Τέλος, σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές, που κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη η Fitch, για το διάστημα από το 2008 και μετά, μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ε.  την αποδίδει, στην αποβιομηχάνιση που είχε πλήξει την οικονομία της πόλης.


Υπενθυμίζεται ότι στην παραπάνω περίοδο, η Fitch εκτίμησε τη μείωση των τιμών, πανελλαδικά, στο 20%, αλλά στη Θεσσαλονίκη την υπολόγισε στο 26%.

10/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin