Tuesday, August 28, 2012

Ανάγκη σχεδίου για τυχόν έξοδο από την Ευρωζώνη!..

Tου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ,
Ομοτ. Καθηγητή Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
proinoslogos gr
Σε παλαιότερο άρθρο μας της 25/5/11 με τίτλο «Πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς ανάπτυξη;» αναλύαμε τους κινδύνους και την πιθανότητα ν’ αναγκασθούμε να γυρίσουμε στο εθνικό μας νόμισμα. Δυστυχώς, τότε και η απλή αναφορά στη δραχμή εθεωρείτο ύβρις και κινδυνολογία κι έτσι ο γράφων δεν επανήλθε έκτοτε στο θέμα αυτό για να μην συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της οικονομικής πορείας της χώρας, η οποία, κατά τον αδαή Γ. Παπανδρέου και τους επιτελείς του, βάδιζε σταθερά… προς την έξοδο από την κρίση.

Πέρασαν από τότε 15 ολόκληροι πολύτιμοι μήνες για να καταλήξουμε σήμερα σε μία πανταχόθεν πιεστική κατάσταση που οι πάντες εκτιμούν ότι η χώρα μας χωρίς νέες διευκολύνσεις (επιμηκύνσεις, κουρέματα, κλπ.) είναι αδύνατον να αποφύγει τη χρεωκοπία και με ή χωρίς περιστροφές θεωρούν ότι η έξοδός μας από την Ευρωζώνη θα ήταν συμφερότερη και γι’ αυτήν και για μας. Κάποιες αναλύσεις περί του αντιθέτου, εντάσσονται περισσότερο στη σφαίρα των ευχολογίων (τζάμπα συμπάθεια για τον ελληνικό λαό και την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού) παρά στην ωμή και ανηλέητη οικονομική πραγματικότητα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ευρωζώνη, για να μην συλληφθεί εξ’ απήνης, εκπόνησε εναλλακτικό σενάριο πιθανής εξόδου της χώρας μας από αυτήν φθάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου ακριβούς ποσοτικοποίησης της ζημίας που θα προκληθεί από μια τέτοια εξέλιξη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν, τώρα (κάτι που δεν συνέβαινε προ τριών ετών) ν’ αντιμετωπισθούν χωρίς σοβαρούς κραδασμούς για το ευρώ και τη σταθερότητά της, έστω κι αν αυτή, τεκμηριωμένα αμφισβητείται από πολλούς.
Στο άκουσμα αυτού του σεναρίου, η χώρα μας αντί ν’ αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης επιδόθηκε σε μια ανεύθυνη κριτική τόσο από τα, δυστυχώς, ανεύθυνα ΜΜΕ όσο και από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, οι οποίες αποσιώπησαν το θέμα εντάσσοντάς το στα σενάρια της επιστημονικής φαντασίας…
Σήμερα όμως το θέμα είναι υπαρκτό και τσουχτερό και γι’ αυτό χρειάζεται όχι μόνο από την ετοιμόρροπη κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης (αφού οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης το παίζουν ανεύθυνοι – εξηρτημένοι ηγέτες! Προτάσσοντας, ακόμα και σήμερα, πιθανόν ως άλλοθι, τις εσωκομματικές τους ισορροπίες του συμφέροντος της πατρίδος) αλλά και από την συνεχώς διαμαρτυρόμενη και καταγγέλλουσα αξιωματική αντιπολίτευση να εκπονήσουν, πάραυτα, σχέδιο αντιμετώπισης του πιθανού σεναρίου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή (ανεπιθύμητη μεν πιθανή δε…).
Ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει τι θα επακολουθήσει μετά την έξοδο, τι προβλήματα θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει, τι θυσίες θα του ζητηθούν να κάμει, πώς θα εξασφαλισθεί η διατροφή του, η υγεία του, η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή του περίθαλψη, η παιδεία, η εθνική άμυνα, η ασφάλειά του, πώς θα παρεμποδισθεί η ζουγκλοποίηση της κοινωνικής ζωής, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπου θα προστεθούν και οι δεινοπαθούντες μετανάστες (κι ας αφήσουν οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης τις βαρετές πλέον ευαισθησίες περί αλληλεγγύης κ.α. φτηνά «μπλα – μπλα» λες και όλοι οι άλλοι δεν συμπονούν τους δυστυχείς αυτούς συνανθρώπους μας. Αλήθεια πήραν έστω και ένα από αυτούς στο σπίτι τους;) και, τέλος, τι θα γίνει με τα χρέη, την ανεργία και την οικονομική ανάπτυξη.
Αν, ο μη γένοιτο, γυρίσουμε στη δραχμή και δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης της νέας κατάστασης τότε θα επιδοθούμε σε έκτακτους αυτοσχεδιασμούς του «άρπα κόλλα» χωρίς αποτέλεσμα, με κατάληξη την αναρχία, τα καπετανάτα που θα λυμαίνονται τη δυστυχία, το μαυρεμπόριο, την πείνα και για να μην μακρυγορούμε, το απόλυτο χάος και την πλήρη διάλυση του κράτους μ’ ένα πληθωρικό χρήμα που κανείς δεν θα το θέλει. Η ευθύνη σας κ.κ. Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και όλων των βουλευτών, αν δεν αποδειχθείτε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι τεράστιας και κάποτε, ας μην είσθε ποτέ σίγουροι, μπορεί να λειτουργήσει και ο πέλεκυς της τιμωρίας και τότε κανείς δεν θα μπορέσει να προβλέψει την τύχη του που μόνο ρόδινη δεν θα είναι…

28/8/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin