Friday, August 31, 2012

Μονά – Ζυγά κερδίζει η ΕΚΤ και πληρώνουν λάθος άνθρωποι

Τα μαθηματικά, όπως και οι αριθμοί είναι παντού στην ζωή μας. Ακόμα και η κρίση χρέους καθορίζεται από τους στυγνούς αριθμούς, και όχι από τους «διεφθαρμένους Έλληνες», όπως έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός  νυν διεθνής ομιλητής.

Οι αριθμοί μας – από μια ανάλυση του οικονομολόγου JAKOBSEN της SAXO bank- λένε λοιπόν, ότι οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 33 τρισ. ευρώ ή 300% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και το γερμανικό ΑΕΠ 3,2 τρισ. ευρώ και ο ισολογισμός της ΕΚΤ 4 τρισ.



Ένα σημαντικό στοιχείο, επίσης, που μας προσθέτει το IMF είναι ότι, η απομόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών τα πέντε επόμενα χρόνια, δηλαδή η μείωση των δανείων θα είναι μόλις 5 τρις. ευρώ.    

Μ άλλα λόγια, οι ισολογισμοί θα πάνε στα 28 τρις. ευρώ και θα «κουβαλάνε» μέσα τους πολύ χρέος.
Δυο πράγματα συμπεραίνουμε απ όλα αυτά : Ακόμη και να ήθελαν οι Γερμανοί να πληρώσουν τα χρέη των Νοτίων δεν θα μπορούσαν, ισχυρίζεται ο Jakobsen στην ίδια ανάλυση. To δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι, η Ελλάδα με τα 309 δισ. χρέος δεν είναι το πρόβλημα. Το χάος στην Ευρώπη θα ξεκινήσει, αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ και οι ισολογισμοί των τραπεζών αρχίσουν να καταρρέουν. Πως ; Με την μεταφορά ιταλικών και ισπανικών καταθέσεων στην Γερμανία.                    

Όλα τα παραπάνω νούμερα, επίσης, κατατείνουν σ ένα ακόμη συμπέρασμα : την τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης, μ’ ένα ενιαίο ρυθμιστή, και ένα fund που θα εγγυάται τις καταθέσεις.     
  
Γιατί τότε θα σταματήσει ο αλόγιστος δανεισμός και η μόχλευση από τους «διεφθαρμένους τραπεζίτες» ( κυρίως Αγγλικές, Γαλλικές, Γερμανικές Τράπεζες ) και τους «διεφθαρμένους πολιτικούς» που τους επιτρέπουν  τέτοιες πρακτικές.          

Τα σκάνδαλα ήταν το Libor από τις αγγλικές Τράπεζες και τα ομόλογα έγιναν από τις Γαλλικές τράπεζες. Γερμανικές ή αμερικανικές τράπεζες πούλησαν CDS και ομόλογα των Νοτίων.

Το μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν απόλυτα δίκιο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ότι, το ελληνικό κράτος  δεν μπορεί να  συλλέξει τους φόρους κατανέμοντας ισόποσα τα βάρη.

Αυτή βαραίνει τους Έλληνες πολιτικούς. Άλλο πράγμα αυτό όμως, κι άλλο να χαρακτηρίζεται ένας ολόκληρος λαός ως  «διεφθαρμένος».                      
Εξάλλου, ένας Άγγλος τραπεζίτης που κλέβει στο libor για να χρεωθεί λιγότερα η τράπεζα του, δεν έχει την ίδια ευθύνη μ έναν Έλληνα που  δεν έκοψε  απόδειξη σ’ ένα μαγαζί με 10 τραπέζια.

Και τέλος ο Γερμανός κεντρικός Τραπεζίτης Weissman δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στους Έλληνες, όταν η ΕΚΤ κέρδισε 900 εκατ. ευρώ  από το  ομόλογο του Αυγούστου. Αυτό το ποσό δείχνει πόσο μεγάλο το τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός τρία χρόνια τώρα, γι αυτό μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ίσως είναι επιβεβλημένη.

Δημήτρης Παφίλας
protothema gr
31/8/12
--
 ΣΧΕΤΙΚΑ1:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin