Tuesday, August 21, 2012

Σπάνε το απόρρητο ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο

Η κυβέρνηση, μετά από αίτημα της Μόσχας, έδωσε εντολή να ερευνηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ρωσικών εταιρειών, με έδρα την Κύπρο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας, την εχεμύθεια, αλλά και την εμπιστευτικότητα, στην οποία πρέπει να στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή.

Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, άρχισε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας μαζί με δέκα ανακριτές ήρθαν στην Κύπρο και ζήτησαν άρση του τραπεζικού απορρήτου για εταιρείες, με τις οποίες έχουν σχέση δυο πρώην διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Μόσχας.
Οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να εκδιώχθηκαν, τόσο από την Τράπεζα της Μόσχας, όσο και από τη Ρωσία για πολιτικούς λόγους.
Και οι δύο ζήτησαν και πήραν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.
Η Ρωσία, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να βρει στοιχεία για να προχωρήσει σε περαιτέρω δίωξή τους, ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση άρση του τραπεζικού απορρήτου εταιρειών, με τις οποίες έχουν σχέση οι δύο πρώην τραπεζικοί.
Με βάση τη συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών, την οποία έχουν υπογράψει Κύπρος και Ρωσία, άρση του τραπεζικού απορρήτου επιτρέπεται μόνο αν πρόκειται για λογαριασμούς ατόμων, τα οποία έχουν καταδικαστεί για ποινική υπόθεση.
Η παρούσα, όμως, δεν είναι τέτοια περίπτωση.
Το διάταγμα για άρση του τραπεζικού απορρήτου των εταιρειών των δύο Ρώσων εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, στο οποίο, όμως, εκκρεμεί έφεση των επηρεαζόμενων εταιρειών.
Ο δικηγόρος τους, Χρίστος Κληρίδης, έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας πάγωμα του διατάγματος, μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.
Η ΜΟΚΑΣ, στο μεταξύ, με το διάταγμα του Ανωτάτου ζήτησε και πήρε από τράπεζες τα στοιχεία των ρωσικών εταιρειών.
Δεν είναι γνωστό, αν τα έχει ήδη δώσει στη Μόσχα ή αν αναμένει την απόφαση του Ανωτάτου.
Ο εγκεκριμένος λογιστής, Γιώργος Φιλιππίδης, δήλωσε στην εφημερίδα «Σ» ότι δε δικαιολογείται με τίποτα να ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί και να αποστέλλονται σε ξένες κυβερνήσεις προσωπικά δεδομένα διεθνών επιχειρήσεων, εάν δεν συντρέχουν σοβαροί ποινικοί λόγοι, οι οποίοι να έχουν εξεταστεί και εξακριβωθεί.
Ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε ότι όταν μια χώρα ενεργεί με διαδικασίες, οι οποίες διεξάγονται βάσει υποψιών, τότε δημιουργεί τον κίνδυνο οι διεθνείς επενδυτές να την εγκαταλείψουν, παίρνοντας μαζί τους και τις καταθέσεις τους. 
21/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin