Wednesday, September 12, 2012

ΤΑΙΠΕΔ: 40 ακατοίκητα νησιά για τουριστική αξιοποίηση με μακροχρόνια ενοικίαση

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και νησίδες, τα οποία θα μπορούσαν να ενοικιασθούν για ένα διάστημα έως 50 έτη και να αξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Ανδρέας Ταπραντζής, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg. «Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Ταπραντζής σε συνέντευξη που έδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στο Bloomberg και δημοσιεύεται σήμερα από το πρακτορείο.


Ο κατάλογος περιλαμβάνει νησιά με έκταση από 500 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα έως 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα με ενοικίασή τους από 30 έως 50 έτη, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο εξέτασε 562 από τα 6.000 νησιά και νησάκια που εκτιμάται ότι βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία. Ο κ. Ταπραντζής είπε ότι πρέπει να περάσει νόμος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας από τρίτα μέρη και θα μειώνει τον αριθμό των οικοδομικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών αδειών, που χρειάζονται, πριν προχωρήσει το σχέδιο. Η πώληση νησιών έχει αποκλεισθεί, δήλωσε ο κ. Ταπραντζής, επειδή τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο δεν θα ήταν μεγαλύτερα από τις συμφωνίες ενοικίασης, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, αν ένα νησί αξιοποιηθεί ως τουριστικό θέρετρο. 

Α.Χ.
express gr 
12/9/12
-

1 comment:

  1. Δήλωση Κρ. Αρσένη σχετικά με την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για την ενοικίαση νησιών και βραχονησίδων......

    Πριν από μια εβδομάδα κατέθεσα κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρωτώντας αν κινδυνεύουν τα νησιά που θα ενοικιαστούν με κατάσχεση από κράτη και ιδιώτες δανειστές μας.

    Μόλις μια μέρα μετά την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία προβλεπόταν η πώληση και ενοικίαση νησιών και βραχονησίδων που ανήκουν στο δημόσιο. Κάποιοι στην Ελλάδα δεν θέλανε η Επιτροπή να απαντήσει. Θέλανε να προλάβουν την απάντηση γιατί θέλουν να επιτρέψουν με οποιοδήποτε κόστος την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για την κατάσχεση των νησιών και των βραχονησίδων μας από κράτη και ιδιώτες δανειστές.

    Δυστυχώς σήμερα η Βουλή υπερψήφισε τροπολογία που προβλέπει για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο την ενοικίαση των νησιών.

    Υπενθυμίζω ότι ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ντερούζ είχε με θράσος δηλώσει ότι μετά από συνομιλίες που είχε με τους "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής" ή λύση στα οικονομικά μας προβλήματα είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιούσιας και η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας.

    Με την τροπολογία αυτή εφαρμόζονται στην πράξη και τα δύο κατά γράμμα. Με την τροπολογία αυτή επιχειρηματίες νομοθετούν μέσω της τρόικας.

    http://euractiv.gr/dilosi-kr-arseni-sxetika-me-tin-yperpsifisi-apo-ti-boyli-tis-tropologias-gia-tin-enoikiasi-nision-ka

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin