Tuesday, September 11, 2012

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΟΣΟΒΟΥ

ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
Τη σφοδρή αντίδραση της Σερβίας προκάλεσε η απόφαση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης για το Κόσοβο να προχωρήσει στην άρση της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του, κάτι το οποίο θεωρείται ως έμμεση ανεξαρτησία της περιοχής.

«Η Σερβία δεν αναγνωρίζει ούτε την επιτηρούμενη, ούτε τη μη επιτηρούμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου και για μας δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία άρσης της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου» δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι είναι ανόητο να λέγεται ότι για την είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου....



Ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο και πρόσθεσε ότι όρος για την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας.

Ακόμη, ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι πρόσφατα έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων και πρόσθεσε ότι στην πορεία προς της Σερβίας προς την ΕΕ δεν υπάρχει αίτημα να αναγνωρίσει η Σερβία την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Παράλληλα, ο Αλεξάνταρ Βούλιν, διευθυντής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «ιστορικό και τραγικό σφάλμα» τη διάλυση της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης για το Κόσοβο, η οποία θα σημάνει την πρόσβαση της περιοχής αυτής στην πλήρη κυριαρχία.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε από την Πρίστινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι η Σερβία και το Κόσοβο έχουν μέλλον στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είναι σημαντικό ο διάλογος των δύο πλευρών να συνεχιστεί.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο κ. Ρίκερ, τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και τόνισε ότι ο διάλογος των δύο πλευρών είναι ζωτικής σημασίας.

 «Οι ΗΠΑ είναι περήφανος εταίρος του Κοσόβου όσο κάνει τα πρώτα βήματα ως ανεξάρτητο κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίκερ.

Από την πλευρά του, ο Χασίμ Θάτσι είπε ότι η Πρίστινα επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες «συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας», εκτιμώντας ότι το Κόσοβο θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, οι οποίες δεν θα είναι εύκολες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, κατά την οποία επικυρώθηκε η τροποποίηση του συντάγματος για τη μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας.

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα αποφασίσει επίσης την παράταση της θητεία της διεθνούς αστυνομικής αποστολής EULEX μέχρι τον Ιούλιου του 2014.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο «αρχιτέκτονας» της ανεξαρτησίας του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι, εκπρόσωποι 23 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο, όπως επίσης, εκπρόσωπος της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη διεθνή μεσολαβητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με τη σερβική πλευρά που κράτησαν δύο χρόνια περίπου, χωρίς να καρποφορήσουν.

Το Βελιγράδι, επικαλούμενο το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, αρνήθηκε στις συνομιλίες να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Στάση που τηρεί και σήμερα επιδιώκοντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου.

Το Κόσοβο μέχρι σήμερα αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος 92 χώρες μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αναγνώρισαν 23 χώρες, ενώ δεν το έπραξαν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος. Η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία παράνομη. 

elzoni gr
11/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin