Saturday, September 1, 2012

«Τα δίνει όλα» για την εκταμίευση της δόσης

Της Μαρίας Σπυράκη
Ο Αντώνης Σαμαράς μετά τις επαφές που είχε με την Άγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ δεν έχει πλέον καμία ψευδαίσθηση: Ή η Ελλάδα θα είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της και θα περάσει τον «κάβο» ή θα γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής. Αυτό ακριβώς το δίλημμα περιγράφει είτε απευθύνεται στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση είτε απευθύνεται στους υπουργούς του είτε στους πολίτες.
Προκειμένου μάλιστα να φανεί συνεπής προς την προγραμματική συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει «Ευαγγέλιο», επιμένει ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, απευθυνόμενος κυρίως στους εταίρους του , ενώ ζητά ταυτόχρονα από τους πολίτες να κάνουν υπομονή για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στη διετία προσδιορίζει ο πρωθυπουργός την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και μέχρι τότε υλοποιεί την απόφασή του να εμφανιστεί στους εταίρους και δανειστές ως ο πιο επιμελής πρωθυπουργός της Ελλάδας από τότε που ξέσπασε η κρίση .
Επιμήκυνση προσαρμογής
Ο λόγος είναι ότι προσβλέπει στην επιμήκυνση της προσαρμογής και στα αναπτυξιακά εργαλεία. Βραχυπρόθεσμα όμως είναι φανερό ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσβλέπει στη δόση των 31,5 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να δώσει «ανάσα» στην αγορά με τη μερική αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Είναι φανερό ότι και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης προσβλέπουν επίσης στη δόση του δανείου για να μπορέσουν να απευθυνθούν στα κόμματά τους και τους ψηφοφόρους τους.

Μέχρι τότε όμως πρέπει να κλείσουν τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ με τη συμφωνία της τρόικας και να περάσουν από τη Βουλή πιθανότατα στον προϋπολογισμό του 2013.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός επανέλαβε, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ομιλία του στα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής, ότι «οι αποφάσεις είναι δύσκολες, δυσάρεστες , επώδυνες αλλά αναγκαίες» προσθέτοντας πως «είναι οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάπτυξης». Ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε σε αυτό το πεδίο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη ότι τα μέτρα δεν μπορούν να παρουσιασθούν χωρίς «αντίμετρα».
 
                                     Αντίμετρα
Ωστόσο, τα αντίμετρα φαίνεται πως μπορούν να προκύψουν άμεσα μόνο μέσω της δόσης του δανείου καθώς κρίσιμη παράμετρος για την επανεκκίνηση της οικονομίας θεωρείται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, τουλάχιστον μερικώς μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντίμετρα στην ύφεση θεωρούνται επίσης η ολοκλήρωση της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων, η περαιτέρω απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ αλλά και το νέο φορολογικό σύστημα στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Το πακέτο των σκληρών μέτρων φαίνεται πως θα οριστικοποιηθεί πάντως μετά τις 4 Σεπτεμβρίου οπότε και ο Γιάννης Στουρνάρας συναντά το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει στις βαλίτσες του τις προτάσεις και τα εναλλακτικά σενάρια καθώς στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο απόρριψης ορισμένων μέτρων από την τρόικα και ειδικά εκείνων που αφορούν στην αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της διαθεσιμότητας. Η τρόικα έχει στο παρελθόν ζητήσει απολύσεις εκδοχή που αποκλείει η κυβέρνηση. Εάν η πίεση από την τρόικα είναι ασφυκτική τότε τη λύση τελικά θα κληθούν να δώσουν οι αρχηγοί.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 1/9

--

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin