Wednesday, September 12, 2012

Η απόφαση για το Ταμείο Διάσωσης

Του Γιωργου Xατζημαρκακη*
Σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται να ανησυχούν για τα νέα που θα καταφθάσουν αύριο, Τετάρτη, από την Καρλσρούη.
Η απόφαση που θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για το ταμείο διάσωσης (ESM) θα είναι η πιο σημαντική στην ιστορία του.
Στη ζυγαριά μπαίνουν οι 37.000 υπογραφές ενάντια στον μηχανισμό, που συγκροτούν τη μαζικότερη προσφυγή που έχει γίνει ποτέ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και ως αντίβαρο η ιστορία της Ευρώπης, αλλά κυρίως το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του πλανήτη.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί ως ένα επίδομα που θα προσφέρει ο «εργατικός Βορράς» σαν διατροφή στον «αργόσχολο Νότο». Στη λογική αυτή προσπαθούν να περιορίσουν δραστικά όλες τις δημοσιονομικές εξουσίες του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για μια λανθασμένη εκτίμηση που δεν υπολογίζει τα πραγματικά δεδομένα. Η Γερμανία δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, έχει επωφεληθεί όχι μόνο από την ύπαρξη του ευρώ, αλλά και από την ίδια την κρίση: μελέτη του Επιχειρηματικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Γερμανίας, έδειξε πως η χώρα έχει καταφέρει να αποταμιεύσει 68 δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους, καθώς έχει τα χαμηλότερα επιτόκια ομόλογων. Επιπλέον, η Αθήνα, μέχρι στιγμής, έχει καταβάλει στη Γερμανία πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση της Τετάρτης είναι πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει το ESM, οι αγορές δεν θα δώσουν το πράσινο φως στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές αναταράξεις.
Τα μέλη του Δικαστηρίου δεσμεύονται μόνο έναντι του γερμανικού Συντάγματος και αυτό θα αποτελεί το σημείο αναφοράς τους.
Στο προοίμιο του Συντάγματος διευκρινίζεται ότι ο γερμανικός λαός είχε ως βασική επιθυμία να είναι μέλος μιας ενωμένης Ευρώπης ως ισότιμος εταίρος. Το πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο («Ευρωπαϊκή Κοινότητα Αμυνας») εγκρίθηκε με συνέπεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Και σήμερα, σε μια εξίσου σημαντική ιστορική στιγμή, η Καρλσρούη οφείλει να εκτιμήσει τον ιστορικό της ρόλο και την παραδοσιακή φιλευρωπαϊκή στάση, αποφασίζοντας ξεκάθαρα υπέρ της Ευρώπης. Μόνο αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί συνταγματική.
Είναι αλήθεια ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο έχει απομακρυνθεί από αυτή τη φιλοευρωπαϊκή στάση. Πολύ εύστοχα, η συνάδελφος κ. Jo Leinen σε αρθρογραφία της επισημαίνει πως η Καρλσρούη ερμηνεύει τη νομοθεσία με τέτοιο τρόπο, έχοντας ως πρόθεση να διασώσει την εθνική κυριαρχία. Και ενώ τα τελευταία χρόνια δεν επέβαλε ποτέ ένα βέτο σε όλη την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χρησιμοποιούσε συνεχώς το γερμανικό Σύνταγμα για να επιβάλει περιορισμούς.
Συχνά ερχόταν στην επιφάνεια το θέμα της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι το πρότυπο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το έθνος-κράτος, έχοντας περιορισμένη δύναμη, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του μέσω των ευκαιριών που προσφέρει η Ευρώπη. Αυτό ακριβώς είναι που μας απασχολεί. Η Ευρώπη πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της, μέσα από μια κοινή προσπάθεια, όπως ακριβώς μας δίδαξαν οι πρωτοπόροι της Ενωσης μετά τα φρικτά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1946 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, σε ομιλία του στη Ζυρίχη αναφέρθηκε στην Ευρώπη ως «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Ο πατέρας της Ε.Ε., Ρόμπερτ Σούμαν, ήθελε μια ευρεία πολιτική και οικονομική ένωση.
Από τότε, οι λαοί της Ευρώπης έχουν επιτύχει πολλά. Η αξία αυτής της ιστορικής πορείας είναι πολύτιμη, σε αντίθεση με τον εγκλωβισμό στις εθνικιστικές λογικές τύπου Dobrindts. Οι φρουροί του γερμανικού Συντάγματος δεν πρέπει να επηρεάζονται από αυτές, αλλά να αποφασίσουν με βάση το πνεύμα της δικαιοσύνης.
Μια θετική απόφαση του δικαστηρίου για το ESM, ανοίγει τον δρόμο για το επόμενο βήμα: να παρέχεται με την έγκριση των τραπεζικών υπηρεσιών. Ετσι, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτή την προοπτική ανταποκρίνονται ακόμα και οι κριτικοί του ευρωομολόγου.
* Ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι ευρωβουλευτής του γερμανικού FDP (Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών).
kathimerini gr
11/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin