Saturday, September 22, 2012

(Αν)έτοιμοι για όλα....

Οι καλοί φίλοι και «σωτήρες» μας,  «χτύπησαν» και πάλι το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο προτού αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας από την Ελλάδα και με την ατζέντα να είναι ακόμα ανοικτή.
«Γερμανικές πηγές» βρίσκονται πίσω από το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Κάτι που, αν απηχεί την πραγματικότητα, σημαίνει ότι η κατάσταση εξελίσσεται κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Και αυτό γιατί ο μόνος λόγος για να συμβεί, αν συμβεί, κάτι τέτοιο θα είναι ότι η έκθεση θα είναι «μαύρη».

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαψεύδει το δημοσίευμα, αλλά αυτό, για προφανείς λόγους, δεν λέει και πολλά. Εδώ που βρισκόμαστε ακόμα και η ευθεία διάψευση της τρόικας δεν λέει και πολλά: όλα αυτά είναι επεισόδια ενός πολέμου και κανείς δεν ξέρει τι είναι αληθές και τι δεν είναι, τι κρύβει το κάθε τι και για ποιο σκοπό συμβαίνει. Πάντως για καλό δεν είναι…
Οι Αμερικανοί παρακολουθούν στενότατα τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, ίσως ούτε καν κυρίως, από την Ελλάδα: το Βερολίνο και οι εκφραστές του είναι πολύ πιο σημαντικός «κόμβος» πληροφόρησης για το τι θα γίνει εδώ από ό,τι η Αθήνα.
Αν λοιπόν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, στην ουσία σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από το Βερολίνο να μη ληφθεί καμία απολύτως απόφαση, προφανώς αρνητική, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την καθυστέρηση της έκθεσης.  
Δεν πρέπει δε να ξεχνά κανείς ότι κατά σιωπηρό τρόπο η αξιολόγηση από την τρόικα έχει ήδη καθυστερήσει, έχει ήδη «διολισθήσει» σιωπηρά στον χρόνο επί αρκετές εβδομάδες, χωρίς να τεκμηριωθεί επαρκώς το γιατί – απλώς επειδή αυτή είναι μια «συμφέρουσα» καθυστέρηση, ουδείς μέχρι σήμερα έχει θελήσει να αναρωτηθεί για τα αίτιά της.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή αν είναι αληθές ή όχι, οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα ληφθούν από το επόμενο eurogroup - με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την επισημοποίηση της ελληνικής χρεοκοπίας.
Φυσικά, δεν είναι απίθανο να μην πρόκειται παρά για μια ακόμα γερμανική διαρροή που στοχεύει στο να πιέσει περισσότερο την ελληνική πλευρά στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν στερείται σημασίας: δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι εμφανίζονται. Και, φυσικά, αποτελεί δείγμα της γερμανικής στάσης, που συνδυάζεται την ίδια ώρα με την άλλη εκτίμηση/ διαρροή: ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου ελληνικού κουρέματος. Αλλωστε οι Γερμανοί έχουν ήδη πει ότι είναι έτοιμοι για όλα.
Οπως και να 'χει, το μόνο σίγουρο είναι πια ότι η Ελλάδα πρέπει να αφήσει τις φαντασιώσεις περί καλού κλίματος με τις οποίες έθρεψε ψευδείς προσδοκίες έπειτα από το ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο και να ετοιμάζεται εσωτερικά ψύχραιμα και συστηματικά, έστω και αφανώς, για κάθε πιθανή εξέλιξη.
Είναι αδιανόητο εδώ που φθάσαμε η κυβέρνηση να μην αξιολογεί ως σοβαρό ακόμη και το χειρότερο ενδεχόμενο και να μην προετοιμάζει τη χώρα.
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι καθοριστικές αποφάσεις είναι στην πραγματικότητα στα χέρια των Γερμανών και όχι στα δικά της. Και αν πιστεύει ότι ξέρει τι πραγματικά σκέφτονται στο Βερολίνο, θα πρέπει αμέσως να αναθεωρήσει ριζικά την άποψή της. Δεν ξέρει ούτε εκείνη, ούτε άλλωστε κανείς άλλος. Οφείλει συνεπώς να εγκαταλείψει αμέσως τις αυταπάτες και να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί για κάθε ενδεχόμενο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι καταστροφικό αναγκαστικά θα συμβεί. Σημαίνει όμως ότι ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Αρα η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, ειδικά δε σε εκείνο της εσωτερικής ασφάλειας που παρουσιάζει πολύ επικίνδυνες όψεις, συνιστά επιταγή απολύτως αναγκαία. 
Μαλούχος Γεώργιος Π.
tovima gr
21/9/12
----

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin