Tuesday, September 18, 2012

Πως οι δικαστές έφτασαν στις κινητοποιήσεις!..

Γράφει ο ΒΑΣ. Α. ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
*   Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται, ότι χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να υπάρξει αρχή οικονομικής ανακάμψεως. Διότι κι αν ακόμη μας εχάριζαν όλα τα χρέη και πάλι θα υπήρχεν ανάγκη δανεισμού προς κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.
Όμως κανένα σχέδιο καλύψεως τούτων και δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μας εμφάνισαν ποτέ οι πολιτικοί, που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή αθλία οικονομική κατάσταση. Προσποιούνται πως μετέχουν στην προσπάθεια περισυλλογής, δια συμβολικής μειώσεως των αποδοχών τους, αλλά εισπράττει κάθε βουλευτής από την πρώτη ημέρα της θητείας του αποζημίωση υπερδιπλασία των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων του κράτους, με προϋπηρεσία άνω των 30 ετών.


Μείωσαν τη βουλευτική αποζημίωση κατά 20%. Αλλά αύξησαν συγχρόνως τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, με αποτέλεσμα να εισπράττουν τελικώς περισσότερα χρήματα. Ας μη λησμονείται, ότι το κόστος καθενός Βουλευτή προ της περικοπής των αποδοχών τους ανερχόταν σε 65.000 ευρώ μηνιαίως, περιλαμβανομένης της αξίας όλων των παροχών (εισιτήρια αεροπορικά, τηλέφωνα, γραφείο, εξοπλισμός γραφείου, αυτοκίνητο, οδηγό-συνοδό κλπ).
Η κυβέρνηση αναλώνεται στο πώς θα ικανοποιήσει τους δανειστές μας και πώς θα εξασφαλίσει ευνοϊκή έκθεση της Τρόικας. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε φθάσει στο σημείο, που την έφερε ο Γιωργάκης Παπανδρέου και οι υποστηρικτές του. Ο αρμόδιος υπουργός, απαντών προς τους διαμαρτυρομένους μισθωτούς είπε, ότι το θέμα δεν είναι αν θα λάβουν μειωμένο μισθό οι δικαιούχοι τούτου, αλλά αν θα είναι δυνατόν να λάβουν οιονδήποτε μισθό! Αυτού του είδους οι «εξυπνάδες» όμως δεν πείθουν, ούτε τρομοκρατούν τους πολίτες. Αυξάνουν απλώς τους οπαδούς της δραχμής και της ολοσχερούς πτωχεύσεως.
Είναι λυπηρό να οδηγεί η πολιτεία τους δικαστές σε πανδικαστική συγκέντρωση. Σε όλα τα κράτη του κόσμου, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μην έχουν τους δικαστές εναντίον τους. Εδώ όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οι κυβερνώντες και οι προκάτοχοί τους έχουν περιαγάγει τους δικαστές σε δεινή οικονομική θέση. Με την βοήθεια κακοήθων υποκειμένων, που παριστάνουν τους δημοσιογράφους και μεταφέρουν σε έντυπα και μικρόφωνα την εναντίον των δικαστών χυδαιότητα της ψυχής τους και των οικτρών αναμνήσεών τους, βάσει των οποίων κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια!
Τώρα οι κυβερνώντες προτίθενται να περικόψουν τις αποδοχές των δικαστών παραλόγως. Αλλά όταν οι πολιτικοί, για να λάβουν μέτρα αρεστά στην Τρόικα, φθάνουν μέχρι του σημείου να παραβιάζουν τα εκ κοινής πείρας γνωστά δεδομένα και τους κανόνες της λογικής, ας μην εκπλαγούμε, αν – στην απόγνωσή τους – οι δικαστές φθάσουν σε υπερβολές.
Οι δικαστές είναι άμεσα όργανα και εκφραστές της τρίτης εξουσίας, ήτοι της δικαστικής, ισοδυνάμου και ισοκύρου με τις δύο άλλες. Έχουν δε μόνον αυτοί τη συνταγματική κατοχύρωση των αποδοχών τους (άρθρο 82 παρ. 2 του Συντάγματος), κατά την οποίαν «οι δικαστές πρέπει να έχουν αποδοχές ανάλογες με το λειτούργημά τους». Τούτο δεν καταλύεται με δημοσιογραφικά σχόλια εσχάτης υποστάθμης, ούτε με υβρεολόγια κατά των δικαστών.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των δικαστών, λέγει ότι ο μέσος όρος των αποδοχών τούτων ανέρχεται σε ποσό 65.000 ευρώ ετησίως. Αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται προς την αλήθεια. Μολονότι το επανέλαβε ο υπουργός Αναπληρωτής και ενώπιον της Προέδρου του Αρείου Πάγου και του Εισαγγελέως αυτού. Ο μισθός του Πρωτοδίκη ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 1.800 ευρώ. Και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο άνω υπουργός. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι Πρωτοδίκες των πολιτικών και διοικητικών Δικαστηρίων είναι πολλοί περισσότεροι από το άθροισμα των υπολοίπων δικαστών, ανωτέρων και ανωτάτων βαθμών.
Για όσους δεν γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας των δικαστών, πρέπει να σημειωθεί ότι ούτοι, με το μισθό των 1.800 ευρώ, είναι υποχρεωμένοι να στεγάσουν την οικογένειά τους, να διατηρήσουν γραφείο με βιβλιοθήκη, συνεχώς ενημερούμενη, και να καταβάλουν τα έξοδα λειτουργίας του γραφείου τούτου (ρεύμα, τηλέφωνο, θέρμανση, καθαριότητα κλπ). Αν δε, είναι έγγαμοι μετά τέκνων και δεν έχουν σύζυγο εργαζομένη ή πλουσία, τότε επιπροσθέτως, με το μισθό αυτό, πρέπει να καλύψουν και τα έξοδα σπουδών των τέκνων τους, πολλές φορές σε άλλες πόλεις, όπως και τα έξοδα των συχνών μεταθέσεών τους. Αυτά τα λησμονούν οι κυβερνώντες ή δεν θέλουν να τα λαμβάνουν υπόψη.
Οι αποδοχές των συνταξιούχων δικαστών πρέπει να ακολουθούν αυτές των εν ενεργεία. Το δε άνω άρθρο 88 § 2 του Συντάγματος ισχύει και για τους συνταξιούχους δικαστές, όπως έχει γίνει δεκτό από τις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Συμβουλίου Επικρατείας, Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αρείου Πάγου, Ειδικού Δικαστηρίου-Μισθοδικείου κ.α.). Εν τούτοις η Πολιτεία παραβιάζουσα τη συνταγματική αυτή διάταξη, τελευταίως επιτίθεται κατά των αποδοχών των συνταξιούχων δικαστών, τις οποίες έχει περικόψει, έως σήμερα, κατά τα ακόλουθα ποσοστά:
1. Κατά 14% με την εισφορά αλληλεγγύης, το λεγόμενο «ΛΑΦΚΑ».
2. Κατά 14% λόγω καταργήσεως δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
3. Κατά 12% από του Νοεμβρίου 2011 και
4. Κατά 20% από του Απριλίου 2012.
Τώρα συζητείται νέα περικοπή από 20 έως 35% και συγχρόνως πρόσθετη φορολογία των συνταξιούχων κατά 15%. Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι είτε αγνοούν την αριθμητική, είτε απεφάσισαν να εξοντώσουν τους συνταξιούχους δικαστές, δια της εκμηδενίσεως της συντάξεώς τους και της παραλλήλου αυξήσεως της φορολογίας τους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήλθε στην εξουσία κολακεύων τα «περήφανα γηρατειά», προς τα οποία υποσχόταν αξιοπρεπή διαβίωση. Ο υιός του Γιωργάκης αντιθέτως αντιμετώπισε τους ηλικιωμένους ως «κόστος γήρατος». Και για να περιορισθεί τούτο, ο επί της Υγείας υπουργός του, που εξέφρασε και τη δυσφορία του για τη μακροβιότητα αυτών, φρόντισε να τους στερήσει τα φάρμακα, ώστε να εξουδετερωθεί η πιθανότης παρατάσεως της ζωής των. Αυτό πράττει και ο σημερινός υπουργός.
Η Ελλάδα έχει περιέλθει στο χείλος της αβύσσου. Καμμία ελπίδα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Τουλάχιστον για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Διότι οι κάτοικοι της υπαίθρου, με τα προϊόντα της γης τους και την εργατικότητα των νέων, θα δυνηθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, που έρχονται. Παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιούχοι του εξωτερικού μας υποχρεώνουν να αγοράζουμε ακόμα και τους σπόρους, για τους οποίους η Ελλάς δαπανά απιστεύτως μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια!
Κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86 §§ 1, 2) μόνον η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη Κυβερνήσεως ή υπουργοί, για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης, προκύψουν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγουμένης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όμως, αντισυνταγματικώς, περιέλαβε διάταξη στον Κανονισμό της Βουλής, κατά την οποίαν ο δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός, στην ανωτέρω περίπτωση, υποχρεούται να διαβιβάσει στη Βουλή τα έγγραφα αυτά στοιχεία, δια του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η χειραγώγηση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κατά την εκπλήρωση του εκ του Συντάγματος ιερού καθήκοντός τους.  Μηχανεύθηκαν δηλαδή ό,τι μπορούσαν, για να καταστεί ασύδοτη η διαφθορά των πολιτικών!

proinoslogos gr 17/9
xronos gr 13/9

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin