Monday, September 17, 2012

Για να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη…

Μπορεί το νέο «πακέτο» των επώδυνων μέτρων να οδηγήσει την κοινωνία ένα βήμα πριν την «έκρηξη», αλλά συνήθως οι μεγάλες αναταραχές ξεκινούν από άλλες αφορμές. Στην προκειμένη περίπτωση, αφορμή για «έκρηξη» της κοινωνίας μπορεί να αποτελέσει η αδυναμία θέρμανσης το φετινό χειμώνα.
Με το πετρέλαιο σε τιμές… αστρονομικές, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα το προμηθευτούν. Κάποιοι θα βάλουν πολύ λίγο, όσο «αντέχουν» τα οικονομικά τους, ενώ οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ζεσταθούν διαφορετικά και πιο… παραδοσιακά.


Δυστυχώς, φθάσαμε σε ένα σημείο που η θέρμανση είναι… προνόμιο των πλουσίων. Πολλοί είχαν πει, με την έναρξη της κρίσης, ότι «δεν θα βγαίνω πολύ έξω. Θα κάτσω σπίτι μου, γιατί τουλάχιστον εκεί δεν θα έχω έξοδα». Όμως, το φετινό χειμώνα, οι περισσότεροι δεν θα μπορούν να κάνουν ούτε και αυτό.
Είναι λοιπόν καθαρά στο χέρι της Κυβέρνησης το πως θα χειριστεί το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα. Εάν δηλαδή θα βρει μια «φόρμουλα» για να μειωθεί κάπως το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης ή τουλάχιστον, εάν αυτό είναι ανέφικτο, να δώσει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, από το… φιλοδώρημα που εξήγγειλε, ότι θα δοθεί.
Είναι βέβαιο όμως, ότι το να αγνοήσει την κατάσταση και να ωθήσει τους πολίτες, ειδικά στην ορεινή Ήπειρο, σε παλαιούς τρόπους θέρμανσης (με σόμπες, τζάκι, καυσόξυλα κ.α.), θα είναι στην κυριολεξία σαν να «παίζει» με τη φωτιά! Γιατί, ας μην γελιόμαστε –και οι παλιότεροι το ξέρουν καλά αυτό- δεν μπορεί να ζεσταθεί καλά μια οικογένεια από το τζάκι ή από τις σόμπες.
Αν τελικά δεν γίνει τίποτε για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, τότε η Ελλάδα θα έχει γυρίσει 50 χρόνια πίσω στην εποχή με το… μαγκάλι! Θα είναι μια επιστροφή απότομη και σκληρή, που μπορεί ν’ ανοίξει την «Κερκόπορτα» της κοινωνικής έκρηξης. Και τότε…
ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

proinoslogos gr
17/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin