Saturday, September 1, 2012

Να δοθούν στη δημοσιότητα οι μισθοί των Μητροπολιτών

Ανησυχία επικρατεί στην Ιεραρχία από τις πληροφορίες που φέρουν τους μητροπολίτες και τους ιερείς να λαμβάνουν μεγάλους μισθούς από το κράτος.

Γι αυτό πολλοί συνοδικοί μητροπολίτες ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα οικονομικά δεδομένα ώστε να αποφεύγονται οι εντυπώσεις που δημιουργούνται σε μια εποχή, που όπως σημειώνουν, ο κόσμος στρέφεται και ζητάει βοήθεια από την Εκκλησία.



Μέσα σ αυτό το πλαίσιο ορισμένοι ιεράρχες αποφάσισαν να προχωρήσουν ακόμη και στην δημοσίευση της προσωπικής τους μισθοδοσίας από το κράτος σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έχουν προκληθεί και τους φέρουν να λαμβάνουν υπέρογκα ποσά.


Πρώτος απ´ όλους ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος που μετά από 48 χρόνια στον κλήρο εκ των οποίων τα 38 χρόνια αρχιερέας, με δύο πτυχία και διδακτορικό λαμβάνει καθαρές αποδοχές 1.931 ευρώ. Και ο μόνος που λαμβάνει από τα μέλη της Ιεραρχίας μεγαλύτερο μισθό είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που εκ της θέσεως του εισπράττει: μεγαλύτερο βασικό μισθό, χρονοεπίδομα και αποζημίωση εξόδων παραστάσεως όμως και ο μισθός του κ. Ιερωνύμου φτάνει τα 2100 ευρώ.


Οι μειώσεις και η κυβέρνηση:


«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως η μισθοδοσία των κληρικών οι οποίοι εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» φέρεται να δήλωσε, από τους στενούς του συνεργάτες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον στον Μέγαρο Μαξίμου. Και όπως έσπευδαν να προσθέσουν οι ίδιοι κληρικοί, για τους αρχιερείς θα ισχύσει ότι και για τις υπόλοιπες ομάδες που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.

Οι μισθοί των ιεραρχών αλλά κυρίως των κληρικών έχουν υποστεί μειώσεις σε σχέση με το 2009 και 2011 και κατά μέσο όρο υπολογίζονται στο 22%. Όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος το 2011 έπαιρνε 2100 ευρώ και εφέτος 1800 και έχοντας υποστεί ήδη μια μείωση , δηλώνει: « πολλοί μιλάνε διαρκώς για την μισθοδοσία των κληρικών αλλά και των αρχιερέων. Πρέπει να ξέρουν όσοι μιλάνε ότι οι μισθοί των μητροπολιτών έχουν ήδη μειωθεί και είμαστε έτοιμοι αν κριθεί απαραίτητο για το καλό της Ελλάδας να δεχθούμε και νέα μείωση. Όμως οι κληρικοί μας βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. Υπάρχουν ιερείς που έρχονται και εκλιπαρούν για βοήθεια, ιδιαίτερα όσοι είναι άρρωστοι. Τα χρήματα που λαμβάνω εγώ ο ίδιος από το κράτος δεν είναι δικά μου. Από αυτά πληρώνονται τα έξοδα της Μητρόπολης, από αυτά ενισχύεται και το φιλόπτωχο ταμείο στο οποίο προσφεύγουν οι πιστοί που αδυνατούν να επιβιώσουν. Παρακαλάμε πολλές φορές να μην χρειαστεί να βοηθήσουμε ανθρώπους στο τέλος του μηνός γιατί τότε στο ταμείο υπάρχουν από 21 έως 75 ευρώ. Πέρυσι αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε στη Σιάτιστα ένα οικόπεδο για να εξασφαλίσουμε την θέρμανση της μητρόπολης αλλά και την θέρμανση πολλών πιστών μας. Μητρόπολη από Μητρόπολη έχει διαφορά και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι μιλάνε».



Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος ο οποίος δηλώνει ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλά ανεύθυνα όπως τα χαρακτηρίζει σχόλια για τη μισθοδοσία των αρχιερέων και των κληρικών. Όμως διευκρινίζει ότι «πρωτίστως εμείς οι μητροπολίτες ενδιαφερόμαστε για τους μισθούς των εγγάμων εφημερίων, των οποίων οι αμοιβές έχουν μειωθεί αλλά και των αρχιερέων των μικρών και ακριτικών μητροπόλεων οι οποίοι δεν έχουν κανένα άλλο έσοδο πέραν του μισθού τους αλλά μόνον υποχρεώσεις φιλανθρωπίες και παροχής βοηθημάτων».


Τι λαμβάνουν οι μητροπολίτες


Οι αρχιερείς που μισθοδοτούνται από το δημόσιο και υπηρετούν στην ελληνική επικράτεια είναι 100 και λαμβάνουν σύμφωνα με τον νόμο 3205/2003 και μετά τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί: βασικό μισθό 1.436 ευρώ, χρονοεπίδομα εάν έχουν 28 χρόνια 861, 60, επίδομα ειδικού λειτουργήματος 177, 46 και αποζημίωση εξόδων παράστασης 59,91 ευρώ. Συνολικά ο μέσος όρος ανάλογα με τα χρόνια προυπηρεσίας στις μεικτές αποδοχές φτάνει 2.534 και καθαρές 1850 ευρώ. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις καταβάλλονται επιδόματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών που φτάνουν τα 45 ή 75 ευρώ.


Ενώ όπως και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν πλέον περικοπτόμενα τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας. Συγκεκριμένα λαμβάνουν 200 ευρώ για το Πάσχα και για την άδεια τους και 400 τα Χριστούγεννα


Οι ανομοιογένειες που υπάρχουν στην Ελλάδα αποτυπώνονται και στην ιεραρχία καθώς υπάρχουν πλούσιες μητροπόλεις που καλύπτουν τα έξοδα διαμονής, διατροφής αλλά και τις πάγιες ανάγκες των αρχιερέων που υπηρετούν σ´αυτές. Και άλλες όπως τα Κύθηρα τη Σιάτιστα και το Καρπενήσι που στις προσπάθειες τους οι μητροπολίτες που υπηρετούν σ´αυτές στηρίζονται οικονομικά από την Ιερά Σύνοδο.

tovima gr
1/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin