Monday, October 15, 2012

Η πρόταση για αλλαγή συνόρων

του Δημήτρη Τσέλιου
Ο υπάλληλος του ΔΝΤ που πρότεινε εκκένωση ελληνικών νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους, ώστε να μειωθεί η δημόσια δαπάνη, ήταν είτε πολύ άσχετος με τα γεωπολιτικά ζητήματα, ή παντελώς θρασύς! Η πρόταση για εκκένωση ελληνικών νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους και μεταφοράς τους σε μεγαλύτερα, έγινε, υποτίθεται, ώστε να υπάρξουν “οικονομίες κλίμακας” σε ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες παιδείας, ακτοπλοΐας κλπ. 

Όμως, τα περισσότερα από αυτά φιλοξενούν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις αφού είναι μόνιμα “στο μάτι του κυκλώνα” από πλευράς Τουρκίας. Άλλα οριοθετούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λόγω της κατοίκησής τους από έλληνες πολίτες. Η απομάκρυνση ελλήνων πολιτών από μεριά της ελληνικής πολιτείας σημαίνει (δεν χρειάζεται και πολύ γεωστρατηγική σκέψη γι αυτό) εγκατάλειψη των συνόρων της επικράτειάς της. Διότι η επικράτεια ενός κράτους, μιας πολιτείας, εκτείνεται μέχρι εκεί που ζουν και κατοικούν οι πολίτες της. Οι ελεύθεροι γεωγραφικοί “χώροι” είναι διεκδικείσιμοι από άλλα κράτη στην λογική, ότι οι δικοί της πολίτες θέλουν και μπορούν να τους κατοικήσουν.
Γι αυτό βάσει του διεθνούς δικαίου, ακατοίκητα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τέτοια υποψήφια νησιά είναι το νησί της Καλυψώ και νότιο σύνορο της Ευρώπης, η Γαύδος (με την πολλά υποσχόμενη ΑΟΖ νότια της Κρήτης) οι νήσοι Λεβίθα και Κίναρος που ουσιαστικά βρίσκονται μεταξύ των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων ελέγχοντας την στρατηγική δίοδο βορρά-νότου στο Αιγαίο. Επίσης τα νησιά Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος και Γαιδουρονήσι στα Δωδεκάνησα αποτελούν το σύγχρονο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξαιτίας των διεκδικήσεων της τελευταίας πάνω σ’ αυτά για αλλαγή του «στάτους κβο» στο Αιγαίο.

Τέλος άλλα από αυτά, όπως τα Αντικύθηρα, διαθέτουν απαράμιλλο κάλος κι αποτελούν ονειρικό ταξιδιωτικό προορισμό το καλοκαίρι για τις πεντακάθαρες θάλασσές τους, το φρέσκο ψάρι, τα θυμαρίσιο μέλι και άλλα 100% φυσικά προϊόντα. Αλλά και το χειμώνα θα μπορούσαν να υποδεχθούν τουρίστες για πεζοπορία ή γεωκτηνοτροφικές ασχολίες.

Αυτό που χρειάζονται τα ελληνικά νησιά, όπως και η υπόλοιπη ελληνική ύπαιθρος, είναι “βιώσιμη” ή “αξιοβίωτη” ανάπτυξη. Ο Έλληνας υπουργός ναυτιλίας φέρεται να είπε μόλις άκουσε την συγκεκριμένη πρόταση: “Τι είπες ρε;!”
Τα νησιά που υπάγονται στην ρύθμιση ήταν τα εξής:

Αιγαίο Πέλαγος 
1. Γαϊδουρονήσι 3
2. Θύμαινα 152
3. Αντίψαρα 4
4. Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
5. Περιστέρα 5
6. Πιπέρι 2

Κυκλάδες
1. Δήλος 14
2. Μακρόνησος 5
3. Κάτω Κουφονήσι 60
4. Ηρακλειά 151

Δωδεκάνησα
1. Ψέριμος 130
2. Φαρμακονήσι 74
3. Τέλενδος 54
4. Αρκιοί 54
5. Λέβιθα 8
6. Γυαλί 10
7. Σαρία 22
8. Κίναρος 2

Αργοσαρωνικός
1. Δοκός Ύδρας 43

Επτάνησα
1. Καστός Λευκάδας 78
2. Αντικύθηρα 44
3. Αντίπαξοι 64

Λιβυκό Πέλαγος
1. Γαύδος 88 κάτοικοι

*Ο Δημήτρης Τσέλιος είναι ελεύθερος στοχαστής, επιχειρηματίας και πρώην υποψήφιος βουλευτής
anixneuseis.gr
15/10/12
------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin