Wednesday, October 24, 2012

Δραματικό διάγγελμα Σαμαρά: «Θα σώσουμε την Ελλάδα, όσοι το τολμήσουμε!»

Σοφία Βούλτεψη
Με το ένα μάτι στις εξελίξεις και στην αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη (που ενισχύθηκε χθες με νέες δηλώσεις εκ μέρους των κυρίων Ρομπάι, Μπαρόζο και Σόιμπλε) και με το άλλο στις εσωτερικές εξελίξεις, όσον αφορά στη στάση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, αλλά και των αντιδράσεων στην κοινωνία, συναντήθηκαν χθες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Καθώς τα μηνύματα από το εξωτερικό πληθαίνουν ως προς την ανάγκη να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή έκθεση της τρόικας που θα βοηθήσει σε επιλογές οριστικής και βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα και με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν για ταχεία διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων, η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πήρε δραματική τροπή.



Οι αντιδράσεις των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου, πρωτοστατούντος του πρώτου, για τα εργασιακά οδήγησαν σε ολοκλήρωση της σύσκεψης χωρίς τελική συμφωνία, για να ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του υπουργού των οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και μια δήλωση-διάγγελμα εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Η δήλωση Σαμαρά
«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας.

Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Έχουμε ήδη- και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Προσέξτε- το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω.

Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα.
Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, που έθεσαν τις διαφωνίες τους, ενώ σήμερα θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τριών.

Η δήλωση Βενιζέλου
Μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες, πρέπει να φτάσουμε στο τέλος μιας δύσκολης και μακράς διαπραγμάτευσης, που κρατά τη χώρα σε αγωνία.

Η παράταση της εκκρεμότητας δε μας βοηθά. Αυξάνει την ταμειακή πίεση και ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων.

Φανταζόμουν τη διαπραγμάτευση αυτή τον Ιούνιο διαφορετική, αλλά σίγουρα ο καθένας που χειρίζεται τα θέματα αυτά, θέλει να κάνει το καλύτερο για τον τόπο με το δικό του τρόπο.

Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες. Μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες, κρίνονται τα πιο κρίσιμα και ευαίσθητα στοιχεία μιας συμφωνίας που μόνο αν είναι ολοκληρωμένη θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την τελική στροφή για την έξοδο από την κρίση.

Αν δεν είναι ολοκληρωμένη, δε θα την πιστέψουν οι αγορές, θα την υπονομεύσουν, θα την ακυρώσουν.

Αυτό που θα συμφωνηθεί πολιτικά σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να πείθει λοιπόν και την κοινωνία και τους κρίσιμους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές. Πρέπει να πείθει ότι συνιστά οριστική και ασφαλή λύση του ελληνικού ζητήματος. Αλλιώς, θα ξαναπέσουμε σε κατάσταση αβεβαιότητας και αυτό δεν το αντέχει η χώρα.

Εμείς λοιπόν εδώ στην Ελλάδα, η Βουλή, ο λαός, καλούμαστε ν’ απαντήσουμε για μια ακόμη φορά σε πολύ δύσκολα διλήμματα. Υπάρχουν τώρα περιθώρια να διασφαλιστεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη, οριστική και εφαρμόσιμη λύση.

Υπάρχουν περιθώρια, τα μέτρα να γίνουν στο εσωτερικό τους περισσότερο αναλογικά και ισορροπημένα χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις σε συντάξεις και φορολογία.

Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών, που δεν συνεισφέρουν τίποτα στο δημοσιονομικό μας στόχο και που ουσιαστικά δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας, γιατί έχει μειωθεί αισθητά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και αλλού τώρα βρίσκεται το μαλακό υπογάστριο της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Δεν έχει μεσολαβήσει πραγματικά τίποτα ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Οκτώβριο που να δικαιολογεί να ξανατίθενται παρόμοια θέματα. Τα είχαμε συζητήσει την περίοδο της άνοιξης πριν τη μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή είναι το ακραίο όριο, όπως έχω πει και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την εφαρμογή της, χωρίς να έχουμε αποτελέσματα και αξιολόγηση, είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει παρόμοια συζήτηση.

Επίσης θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους.

Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα.

Παρά κάποιες ευχάριστες εντυπώσεις, οι πραγματικοί συσχετισμοί είναι πάντα πολύ δύσκολοι στην Ευρώπη και οι αντιφατικές συμπεριφορές διεθνώς σε σχέση με την Ελλάδα, πάντα επικίνδυνες.

Όταν ζητάμε απ’ το λαό πολλές πρόσθετες θυσίες, αυτές πρέπει να πιάνουν τόπο. Πρέπει δηλαδή το πακέτο αυτό να είναι πραγματικά το τελευταίο και να γίνει αποδεκτό διεθνώς ως οριστική και ασφαλής λύση, που επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει τη στροφή προς την έξοδό της από την κρίση.

Αυτό σημαίνει ό,τι πρέπει να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, για να μη χρειαστούν και νέα μέτρα.

Αυτό σημαίνει, ότι ο σχεδιασμός σε σχέση με την ύφεση το 2013, πρέπει να είναι απολύτως ρεαλιστικός ώστε να μη λειτουργήσουν μηχανισμοί αυτόματων πρόσθετων περικοπών.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να κινηθεί τώρα αμέσως, τις επόμενες ώρες, στο δικό του υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του, ώστε να διαμορφωθούν αυτές οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και το λαό.

Το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι καθαρά πολιτικό, πάντα το έλεγα. Και μόνο αν μπορούμε να πούμε μια ολοκληρωμένη ιστορία στον κόσμο, μια αφήγηση που να δίνει ελπίδα και προοπτική, θα πάρουμε μαζί μας την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που θέλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής.

Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα. Θα πετύχουμε στο στόχο μας.

Η δήλωση Κουβέλη
Τα όσα η Τρόικα επιμένει αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα με βρίσκουν αντίθετο. Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο. Δεν πρόκειται να δεχτώ, ούτε να ψηφίσω, ούτε εγώ ούτε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τις μεταβολές που επιμένει η Τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα.

Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη αποσαρθρωμένα και οι αξιώσεις της Τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιλογή να ισοπεδωθούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου. Τα όσα ζητά η Τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο, όπου ουσιαστικά θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας.

Εάν γίνουν αποδεκτές - και διεκδικώ να μη γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της Τρόικα -, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα επιβαρυνθεί η ήδη τεράστια ύφεση που υπάρχει στον τόπο. Πέρα, βέβαια, από την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, με τις απολύσεις που θα υπάρξουν, θα επακολουθήσουν, εάν γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τρόικα.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των άλλων μέτρων, η συζήτηση συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

24/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin