Thursday, October 11, 2012

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρας: «Από Εβρο έως Καστελόριζο» η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

H αναζητούμενη, στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφορά όλη την περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αρνούμενος να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω», αρκέστηκε να πει κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες, σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας και στο σημείο αυτό υπενθύμισε τις συμφωνίες με Ιταλία και Αλβανία, τις συνεχιζόμενες επαφές με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και τη συνεχή επαφή και συντονισμό με την Κύπρο. Όσον αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μέσω των διερευνητικών επαφών.

Σε κάθε περιπτωση, υπογράμμισε, η ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) είναι κυριαρχικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του παράκτιου κράτους, όπως προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου, οι οποίες όπως είπε, εστιάστηκαν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών (θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο) κάτι που όπως εκτίμησε, αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.
«Να αφήσουμε το παρελθόν, με σεβασμό στην ιστορία, για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης προς όφελος των λαών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαβέκουρας, επισημαίνοντας ωστόσο πως δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ τους, χωρίς την αντιμετώπιση των οποίων δεν θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων. 
 naftemporiki.gr
11/10/12
------------------------
  • Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού , ΕΡΤ-3 102FM, 11/10/2012 (σχετικά με τις δηλώσεις Α. Νταβούτογλου)

    *** ........(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 11/10/12)

    Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Θα ήθελα να επανέλθω λιγάκι, απαντήσατε σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές που γίνονται για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας. Εγώ αυτό που ρώτησα και επανέρχομαι, ενδεχομένως δεν έγινε κατανοητή η ερώτηση. Ο κύριος Davutoglu συνέδεσε τη διαδικασία κήρυξης ΑΟΖ με τη διαδικασία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων και ρωτώ αν και η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τα ζητήματα αυτά συνδέονται.

    Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό είναι ξεκάθαρο στο Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απολύτως ξεκάθαρο. Μπορώ να σας επαναλάβω ότι το ζήτημα ανακήρυξης θαλασσίων ζωνών αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του κάθε παράκτιου κράτους.

    Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να προχωρήσει στην οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Αυτό είναι σαφέστατο, είναι μία πολιτική που την ακολουθούμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν ήδη αρκετές εξελίξεις. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει μία συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, με την Ιταλία υπάρχει η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας από το 1977, με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, παρά και την κρίση, συνεχίστηκαν οι επαφές. Ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Αβραμόπουλος σε επαφές που είχε με τους ομολόγους του –και στην Αίγυπτο αλλά και στη Νέα Υόρκη– είχε την ευκαιρία ακριβώς να συζητήσει αυτό το θέμα και υπάρχει ενδιαφέρον και από τη δική τους πλευρά να προχωρήσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

    Ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως γνωρίζετε, είμαστε σε συνεχή επαφή και σε συνεχή συντονισμό. Σχετικά με την Τουρκία σας ανέφερα προηγουμένως για τις διερευνητικές επαφές. Άρα νομίζω ότι το πλαίσιο είναι απολύτως ξεκάθαρο και περιγράφεται με σαφήνεια στο Δίκαιο της Θάλασσας.

    Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρακολουθώντας λίγο χθες τις δηλώσεις και των δύο Υπουργών Εξωτερικών, η διαπίστωση είναι ότι και οι δύο χώρες μένουν σε αυτά τα οποία μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, ακόμα και γι’ αυτό το οποίο μόλις είπατε για το Δίκαιο της Θάλασσας, εμείς το στηρίζουμε, οι Τούρκοι δεν το έχουν υπογράψει. Πώς χτίζεται έτσι η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης όταν για μία ακόμη φορά ακούσαμε στις δηλώσεις ότι όλοι εμμένουν σε αυτά τα οποία μέχρι σήμερα γνωρίζουμε; Δεν διαπιστώσαμε κάτι διαφορετικό.

    Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως σας είπα προηγουμένως είναι επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως διατυπώθηκε χθες από τους Υπουργούς Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους, οι δύο χώρες μας να κάνουν βήματα προς τα εμπρός, να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κλίμα στις σχέσεις τους και να μπορέσουν να προχωρήσουν δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας το οποίο θα ωφελήσει όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη γειτονιά μας. Διότι όπως και να το κάνουμε, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν στρατηγικό ρόλο σε αυτήν την περιοχή. Υπάρχουν, όμως, διαφορετικές θέσεις και συχνά υπάρχουν και ενέργειες οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν εμπόδια και μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν και τις προϋποθέσεις ατυχήματος ή και κρίσης. Αυτά πρέπει να αποφεύγονται, πρέπει να σταματήσουν.

    Συζητάμε προκειμένου πραγματικά να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας και είναι γνωστές και οι θέσεις της Τουρκίας. Επίσης τις θέσεις αυτές τις γνωρίζουν εκατέρωθεν οι δύο πλευρές, αλλά ενημερώνουμε πάντα ως Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς, τους εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συμμαχία, προκειμένου όλοι να έχουν εικόνα. Το Διεθνές Δίκαιο είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο ως προς την ουσία αυτών των θεμάτων. Από εκεί και πέρα κοιτάμε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, αλλά πάντα κατοχυρώνοντας τα εθνικά δίκαια, τα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα της χώρας και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

    Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω το εξής, διότι εδώ ο κύριος Davutoglu είπε κάτι για το Καστελόριζο κι εγώ θέλω να σας ρωτήσω αν σε αυτές τις διερευνητικές επαφές, όπου όπως μας είπατε συζητείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβάνεται και το Καστελόριζο, η περιοχή δηλαδή εκτός Αιγαίου, αυτή της περιοχής γύρω από το Καστελόριζο.

    Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι η θέση της Ελλάδας είναι ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται προκειμένου να αναζητήσουμε κοινό τόπο για την έναρξη διαπραγματεύσεων οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος τους, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο.

    Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Επομένως από την απάντησή σας βγαίνει το συμπέρασμα ότι είναι μία διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση. Αυτό είπατε.

    Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι διερευνητικές επαφές.

    Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διερευνητικές επαφές, συζητούν για το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση. Αυτό. Καλά το κατάλαβα;

    Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για την αναζήτηση κοινού τόπου προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.................ελληνικό ΥΠΕΞ

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin