Tuesday, October 23, 2012

Η τορπίλη της τρόικα απειλεί τη χώρα

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Αν είχαμε εκλογικά βιβλιάρια θα έπρεπε να τα ξεσκονίσουμε γράφαμε στις 15 Οκτωβρίου μετά την ξαφνική απαίτηση της τρόικα για τεράστιες ανατροπές στα εργασιακά. Και πριν περάσουν 10 μέρες η κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται πολύ σκληρά και οι κάλπες δεν αποτελούν μακρινή προοπτική. Πιο συγκεκριμένα γράφαμε:

Λάθος. Τεράστιο λάθος κάνει η τρόικα. Γιατί προτείνει εξαήμερο και κατάργηση τριετιών; Ας επιστρέψουμε κατευθείαν στο 19ο αιώνα και να εφαρμόσουμε το καθεστώς εργασίας που ίσχυε στην κλωστοϋφαντουργία του Λίβερπουλ. Τότε να δείτε πόσο ψηλά θα πάει η ανταγωνιστικότητα.


Με κάτι τέτοιες προτάσεις αναρωτιέται κανείς πως αν είχαμε εκλογικά βιβλιάρια ίσως θα έπρεπε να τα ξεσκονίσουμε. Γιατί η ανεκδιήγητη, ανυπόληπτη και επικίνδυνη τρόικα με τις νέες απαιτήσεις της για τα εργασιακά ζητήματα απειλεί τη συνοχή πλέον της κυβέρνησης (μήπως είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν το ξέρει;).

Αν συνεχίσει να επιμένει στις νέες απαιτήσεις που τώρα θυμήθηκε να τις χαρακτηρίσει προαπαιτούμενα για τη δόση, η κυβερνητική πλειοψηφία κινδυνεύει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (αν υποτεθεί ότι αποδέχεται τα νέα μέτρα) στην κατάσταση αποσύνθεσης που βρίσκεται το κόμμα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πείσει όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν. Δεν αποκλείεται μπροστά στα φάσμα της μη επανεκλογής οι τελευταίοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους, να σκληρύνουν τη συμπεριφορά τους, να καταψηφίσουν το μνημόνιο εξαιτίας των εργασιακών ελπίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα κεφαλαιοποιήσουν την άρνησή τους.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της, παρά την εποικοδομητική, υπεύθυνη και νηφάλια στάση που τηρεί θα δυσκολευτεί πολύ να αντέξει το νέο κραδασμό και μάλιστα χωρίς περαιτέρω απώλειες και διαρροές.

Οσο για τους πολίτες, για άλλη μία φορά θα διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση προτάσσει σθεναρά τα στήθη της για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους και αφήνει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στο έλεος της τρόικας.

Το θέμα έχει και μία άλλη διάσταση που αφορά στη φερεγγυότητα της τρόικας. Αποδεικνύεται τόσο αφερέγγυα που παρά τις διαψεύσεις για την εκκένωση των μικρών νησιών δεν αποκλείεται να τη δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως προαπαιτούμενο σε μία επόμενη δόση, αν έτσι κρίνουν οι δανειστές ότι θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Τέλος, όπως εξελίσσονται τα πράγματα το ζήτημα δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα των πολιτικών και των οικονομολόγων, αλλά των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων...
.imerisia.gr ( 23/10 21:09)

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin