Tuesday, October 23, 2012

«Πλούσιο» κράτος, παρά το Μνημόνιο!

Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Είναι, δυστυχώς, πολλοί εκείνοι που δεν διστάζουν να διατυπώνουν, με κουραστικά επαναλαμβανόμενη εμμονή, προτάσεις πολιτικής χωρίς να μετρούν τις επιπτώσεις τους. Κατά κύριο λόγο αμφισβητούν «συνολικά» την ακολουθούμενη πολιτική προσαρμογής.
Για παράδειγμα, η αντιπολίτευση συνεχίζει να ισχυρίζεται πως «θα καταργήσει το Μνημόνιο», αλλά θα «επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση». Που σημαίνει ότι θα διαπραγματευτεί ένα άλλο Μνημόνιο, άνευ του οποίου δεν υπάρχει καμία δανειακή σύμβαση.

Η ηγεσία των ευρωπαϊκών κρατών δεν έδειξε καμία διάθεση να συμφωνήσει, έστω και ως υπόθεση εργασίας, σε παρόμοια πρακτική. Ο κ. Τσίπρας παραμένει στο περιθώριο της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής. Η επίσκεψή του στο Βερολίνο, παρά την επιβεβλημένη ευγενική παραχώρηση μιας δημόσιας συνάντησης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με το στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών Σουλτς, διεξήχθη μεταξύ «συντρόφων».
Πρέπει πάντως να υποθέσουμε ότι σε περίπτωση εκλογής του στη διακυβέρνηση της χώρας θα βρει συνομιλητή. Τι θα συζητήσει μαζί του; Προφανώς, όπως ο ίδιος επέλεξε να μας το υπενθυμίσει, θα αρνηθεί τη συνέχιση του δανειακού προγράμματος με σκοπό την αποπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Ας δεχτούμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, που έχασαν τον Μάρτιο μεγάλο μέρος παλαιότερης επένδυσής τους, θα το «βουλώσουν», θα γράψουν τις ζημιές τους και θα διαγράψουν την Ελλάδα από πελάτη.
Πώς όμως οι υπουργοί των Οικονομικών τόσων κρατών που συνεισέφεραν στον μέχρι τούδε δανεισμό μας θα τολμήσουν να αναγγείλουν στα κοινοβούλιά τους ότι η Ελλάδα καταργεί το πλαίσιο των μέτρων, δηλαδή το Μνημόνιο; Δείχνουν ορισμένοι να ξεχνούν ότι στο Μνημόνιο περιλαμβάνονται «οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη Ζώνη του Ευρώ». Με αυτή τη διατύπωση επέλεξαν, στη δήλωσή τους της 18ης Οκτωβρίου, να περιγράψουν την κατάσταση οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρώπης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Είναι σκόπιμο να μην ξεχνάμε την ακόλουθη απλή αλήθεια. Παρά τις αστοχίες, τα λάθη στον σχεδιασμό, τις υπερβολές και, κυρίως, τις καθυστερήσεις, η Ελλάδα, τρία χρόνια αφότου επέτρεψε στο διπλό έλλειμμα, δημοσιονομικό και εξωτερικό, να φθάσει σε επίπεδα «αυτοκτονίας του έθνους», διατηρεί ακόμα ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο εθνικού εισοδήματος. Ακόμη και μετά τη νέα πτώση, που περιμένουμε για το επόμενο έτος, το εγχώριο προϊόν δεν θα μειωθεί κάτω από τα 190 δισεκατομμύρια ευρώ ή 250 δισ. δολάρια, που σημαίνει ένα κατά κεφαλήν προϊόν κοντά στις 25.000 δολάρια. Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου.
kathimerini gr
23/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin