Wednesday, October 3, 2012

ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ


Στο πλευρό της Κύπρου για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα σταθεί η Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Δ. Χριστόφια.

Όπως είπε, «η εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά απαράβατο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση στο Κυπριακό που θα βασίζεται πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις αξίες της ΕΕ και η οποία θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο.



«Σε μια επανενωμένη Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων», δήλωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας όμως ως αυστηρή προϋπόθεση την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και τη «δημιουργία ενός κράτους κυπριακού για τους Κύπριους».

«Η φιλοσοφία του κ. Ερογλου είναι φιλοσοφία δύο κρατών, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και επανέλαβε τη θέση της Κύπρου ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση «για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και με διεθνή προσωπικότητα».

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης παρατήρησε επίσης πως η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν προνομιακές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις. «Η Τουρκία χρειάζεται να εγκαταλείψει την απαράδεκτη και αδιάλλακτη πολιτική που οδηγεί σε δύο κράτη», συνέχισε.

Τέλος, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, αναφέροντας πως είναι απόλυτα στο πλευρό της και της συμπαραστέκεται και στο ζήτημα του Κυπριακού και όσον αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε συζήτηση για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου αλλά και για κοινές αναπτυξιακές δράσεις. Παράλληλα, επισήμανε πως η Κύπρος ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά της στην προεδρία της ΕΕ «σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτητική περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, στη σημερινή συνεδρίαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το πρόγραμμα που θα καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση στην τρόικα.

Βασική διαφορά μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας παραμένει η διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής. Η τρόικα επιθυμεί ολοκλήρωση του προγράμματος ως το τέλος του 2015, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ζητά ολοκλήρωσή του έως το τέλος του 2016.

Εξάλλου, η τρόικα αξιώνει εξοικονόμηση 975 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι σχεδιασμοί της Λευκωσίας πλησιάζουν το συγκεκριμένο στόχο.
«Οι ιδέες που κατέθεσε η τρόικα για αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο συνιστούν αντιγραφή των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες, και τα οποία, αντί να βοηθήσουν, οδήγησαν σε περαιτέρω ύφεση» , υποστήριξε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Όπως επισήμανε, το κόμμα του διαφωνεί με προσεγγίσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δραστική μείωση δικαιωμάτων και κεκτημένων των εργαζομένων με άλλοθι την κρίση.

Μιλώντας σε συνέδριο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι θα πρέπει να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού τους, από την τρόικα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

3/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin