Monday, October 22, 2012

Με έκτακτο Eurogroup: Σε αναζήτηση συνολικής λύσης ως την Παρασκευή

Σοφία Βούλτεψη
Πιο κοντά στις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα φέρνουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική λύση για τη χώρα μας.



Μια τέτοια συνολική λύση θα περιλαμβάνει την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, ενώ αναμένεται να εξεταστεί και ενδεχομένως να επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γιούνκερ αποφάσισε να επισπεύσει τη συζήτηση συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Τη συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup θα προετοιμάσει την Πέμπτη η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, που αποτελείται από τεχνοκράτες των χωρών μελών, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ, έξι ώρες κράτησε χθες η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή περισσότερων από 15 υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και στελεχών των υπουργείων, προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ώστε να εκταμιευθεί η δόση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, εξερχόμενος της σύσκεψης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος όσον αφορά τα εργασιακά.

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά» σε μία συμφωνία για τα εργασιακά, δήλωσε.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα και μένω εκεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται, τα πράγματα είναι ανοικτά», εξαίροντας παράλληλα τον ρόλο του Ευ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη για την στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση.

Κατά την αποχώρησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, «προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης».

Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2013, ώστε η δόση να εκταμιευθεί γύρω στα μέσα Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά είπε: «Γίνεται διαπραγμάτευση. Θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή.

«Δεν το γνωρίζουμε ακόμα», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Στο μεταξύ, αισιόδοξος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου δήλωσε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση [της τρόικας]», δήλωσε. «Πιστεύω πως αυτό θα επιτευχθεί στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τα μέσα Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπήγκελ», πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω ESM επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας.

Με αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια», αναφέρεται. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναφέρει το δημοσίευμα, αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους.

Η γερμανική πλευρά ελπίζει πως μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

«Δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει καταρχήν την έκθεση της τρόικας πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως λέει, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», χωρίς αυτή δεν θα έχει νόημα η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θετική την παράγραφο που μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, πρόσθεσε όμως πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος εδώ και 3,5 μήνες σε συζητήσεις και πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση.

«Πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει χάρη ή έκπτωση, δεν σημαίνει απόκλιση από οικονομικά κριτήρια. Αντίθετα σημαίνει ότι μετακινούμαστε από μια απλή αριθμητική προσέγγιση σε μια κατά κυριολεξία οικονομική προσέγγιση», λέει ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας πως στηρίζει την κυβέρνηση και πως υπάρχει μια ενιαία στάση με το ΠΑΣΟΚ «να λειτουργεί ως εγγυητής μιας ολόκληρης στρατηγικής».

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να περάσουν τα μέτρα από την Κ.Ο. του κόμματός του, ενώ για τη υπόθεση με «Λίστα Λαγκάρντ» κάνει λόγο για προσπάθειες στοχοποίησής του και υποστηρίζει πως κάποιοι επιχείρησαν να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ειρηνικό ξεσηκωμό για να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα, κάλεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

«Να μην είναι τα τελευταία αλλά τα πρώτα (μέτρα) που δεν θα περάσουν» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση «κρέμεται από μια κλωστή».

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση «μέρα με τη μέρα, χάνει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση» και προσθέτει ότι η κοινοβουλευτική σταθερότητα της κυβέρνησης «θα δοκιμαστεί με την ψήφιση και με την εφαρμογή των μέτρων».

Ο ειρηνικός ξεσηκωμός του λαού μας ενάντια στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία του, προσθέτει, είναι η μόνη επιλογή ελπίδας και προοπτικής και τονίζει ότι εάν αυτό το πετύχουμε, αργά ή γρήγορα το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας και των εκλογών θα τεθεί εκ των πραγμάτων.

Με αφορμή, δε, την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η συγκυβέρνηση των «μερκελιστών» δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα κάποια ρήγματα που υφίστανται στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη. Εκτιμά, μάλιστα, ότι υπάρχει αναξιοποίητο διαπραγματευτικό απόθεμα, που είναι, πρώτον ότι δεν συμφέρει την Ευρωζώνη η αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, και δεύτερον, το κόστος για την παγκόσμια οικονομία και τη Γερμανία από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το ντόμινο που θα προκαλέσει στον Νότο.

Η ΔΗΜΑΡ

«Την περίοδο που η χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μείζονα θέματα, θεωρούμε άστοχη την οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την έχει απασχολήσει η συμμετοχή στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα και περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους υπουργούς και υφυπουργούς που έχει υποδείξει», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι σε μερίδα του Τύπου εμφανίστηκαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

elzoni.gr 

 *ΕΙΚ1: Η Ελλάδα περνά μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της και αντλεί δύναμη από το ένδοξο παρελθόν της, τότε που διπλασίασε τα εδάφη της λίγα χρόνια μετά την ήττα του 1897. Στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Νομού Θεσσαλονίκης, οργανώθηκε αναπαράσταση της παράδοσης της πόλης, πριν από έναν αιώνα, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέφυρας.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin