Monday, November 19, 2012

Τραγική χρονιά για τον τομέα της υγείας το 2010

Την μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες για την υγεία ανά άτομο και ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 1975 σημειώθηκε το 2010 στην ΕΕ σύμφωνα με την έκθεση «Η Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2012», που πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα κατετάγη στην 3η θέση, με τις δαπάνες για την υγεία ανά άτομο να μειώνονται στο 6.7% αντιστρέφοντας την ετήσια αύξηση κατά 5,7% μεταξύ 2000 και 2009.  Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο αριθμός των γιατρών που αναλογούν σε κάθε κάτοικο, αυξήθηκε !

Συγκριτικά με το μέσο όρο αύξησης ετησίως 4.6% την περίοδο 2000-2009, το 2010 οι δαπάνες για την υγεία ανά άτομο μειώθηκαν στο -0.6%.
Οι δαπάνες για την υγεία ως μερίδιο του ΑΕΠ ήταν υψηλότερες στην Ολλανδία (12%), στη Γαλλία και τη Γερμανία (11.6%).
Σε επίπεδο ΕΕ το μερίδιο του ΑΕΠ για την υγεία ήταν μέσο όρο 9%, μειωμένο κατά 0,2% συγκριτικά με το 2009. 
Αύξηση γιατρών στην Ελλάδα 
Ακόμη η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός γιατρών ανά κάτοικο αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία από 2.9 ανά 1,000 άτομα στους 3,4 γιατρούς το 2010.
Η πιο ταχεία αύξηση μάλιστα σημειώθηκε στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο η έκθεση σημειώνει ότι παρά τις περικοπές στην υγεία λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, δεν έχει επηρεαστεί η έκβαση της υγεία των ασθενών, αν και υπογραμμίζει τη σημασία των επαρκών δαπανών για την υγεία προκειμένου να διασφαλιστεί ο «βασικός στόχος των συστημάτων υγείας της ΕΕ».
EurActiv.gr  
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin