Thursday, November 1, 2012

Μέρκελ: Με χρέος 80-90%, καμία χώρα δεν είναι ανεξάρτητη

Στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, η καγκελάριος υπερασπίστηκε την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. 
«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η κ. Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης. Υποστήριξε δε ότι, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μόνο τη μία πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της δυνατότητας να βρουν εργασία οι νέοι.
«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι’ αυτό και, όπως είπε, «δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα». Δήλωσε δε πεπεισμένη ότι «αυτό το μίγμα μέτρων για ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι σωστό και απαραίτητο και βεβαίως πρέπει να είναι -και είναι- προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και από την ανάπτυξη σε περισσότερες θέσεις εργασίας».
Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την πορεία της χώρας και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τιμηθεί με το βραβείο «Χρυσή Νίκη» από τον Σύνδεσμο Γερμανών Εκδοτών Περιοδικού Τύπου ως «Ευρωπαίος της χρονιάς». Επισήμανε ακόμη ότι η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_01/11/2012_468254
1/11/12
-------

1 comment:

  1. Μέρκελ: Αν θέλουμε να πάμε εμείς καλά, πρέπει να πάει και η Ευρώπη.....

    Η Γερμανία γνωρίζει ότι πρέπει να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση στους τομείς όπου αυτό είναι περισσότερο δυνατόν, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αναγνωρίζοντας το ρόλο της χώρας της ως «ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη».
    Σε ομιλία της προς επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο κόμμα της, η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία, η οποία έχει παραμείνει αλώβητη από την οικονομική κρίση που μαστίζει την υπόλοιπη Ευρωζώνη, έχει επίγνωση του γεγονότος ότι έχει μία αυξημένη ευθύνη όχι απλώς «ως πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη, αλλά και ως ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη».
    Η ίδια πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει τη συμβολή της χώρας της προς αυτήν την κατεύθυνση «με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης όπου αυτό είναι δυνατόν».
    «Έχουμε επίγνωση πως εάν θέλουμε να πάμε εμείς καλά, θα πρέπει να πάει καλά κι η Ευρώπη», υπογράμμισε.
    Η καγκελάριος δήλωσε πως οι επιχειρηματίες είναι «ο δικός μας θησαυρός στη Γερμανία και θα ήταν μοιραίο υπό την παρούσα εύθραυστη οικονομική συγκυρία να φορολογηθεί ο κόσμος επιπλέον. Θα ήταν ένα αντικίνητρο».
    Παρουσία της εκπροσώπου Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, η Μέρκελ επαίνεσε την Ισπανία για τις προσπάθειές της να ανατάξει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Κατά τη Μέρκελ, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι φέρει εις πέρας μία "υποδειγματική πολιτική, που απαιτεί πολύ θάρρος".
    Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις που συχνά δεν χαίρουν δημοτικότητας, αλλά στο σημείο αυτό ανέφερε μία ρήση του διάσημου Γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν, που υπογράμμιζε ότι «όποιος αγαπήθηκε μόνον και για πάντα είναι ένας βλαξ».
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113067810
    26/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin