Thursday, November 29, 2012

Ούτε ο Σκίρων

Τον καιρό που το «δεν πληρώνω» ήταν της μόδας και μόνον η ιδέα να εγκατασταθούν διόδια στην Εγνατία προκαλούσε ανατριχίλα. Είδαμε τότε και ακούσαμε πράματα και θάματα. Είδαμε ανθρώπους που σταματούσαν το μαύρο τζιπ και σήκωναν με καμάρι τις μπάρες, για να τους δουν όλοι πόσο «προοδευτικοί» είναι. Και ακούσαμε ακατάσχετη αρλουμπολογία, γιατί πρέπει να μην υπάρχουν εισιτήρια στα λεωφορεία και δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς. Η νεοελληνική πολιτική και, κυρίως, πολιτιστική σύγχυση αναδείχθηκε στις πλήρεις διαστάσεις της. Είναι να μην έχεις το μπάχαλο στο αίμα σου. Ή, έστω, το τζαμπατζιλίκι. Αν τα έχεις, πάντα κάποιο ιδεολογικό αμπαλάζ θα βρεις για να τα περιτυλίξεις.

Στο μεταξύ, το κίνημα κόπασε, οι μάγκες που ανέβαιναν στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και μάλωναν τους επιβάτες που ακύρωναν τα εισιτήριά τους βρήκαν άλλα «κουβαδάκια» για να παίξουν. Αλλά επειδή, κατά τα φαινόμενα, ο παραλογισμός είναι μεταδοτικός, πέρασε τώρα στην άλλη πλευρά. Δεκαεννιά διόδια σχεδιάζουν στην Εγνατία και στους κάθετους άξονες, προίκα για να την πλασάρουν στο γαμπρό. Ή, εναλλακτικά, δεκατρία διόδια με μέσο όριο τεσσεράμισι ευρώ. Τόσο δε θα χρέωναν ο Προκρούστης, ο Περιφήτης, ο Σκίρων και ο Σίνης μαζί.
Η Εγνατία έχει ετήσιο κόστος συντήρησης εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι θεμιτό να τα πληρώνει ο δημόσιος προϋπολογισμός, δηλαδή ακόμη και οι άνθρωποι που δεν την έχουν δει ούτε στον ύπνο τους, την ώρα που χιλιάδες φορτηγά τη διασχίζουν και τη φθείρουν καθημερινά. Αλλά επίσης είναι ένας δρόμος που κατασκευάστηκε με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, για να εξυπηρετεί τις κοινωνίες των περιοχών από τις οποίες διέρχεται, όχι για να αποδοθεί σ' ένα κλαμπ εύπορων οδηγών που θα μπορούν να πληρώνουν για διόδια ακριβότερα απ' όσο πληρώνουν για βενζίνη. Δεν μπορεί! Κάπου ανάμεσα στις δύο άκρες θα υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Αλλωστε, η πραγματικότητα δίνει τις δικές της λύσεις. Πέντε διόδια στρίμωξαν από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βελεστίνο -ούτε διακόσια χιλιόμετρα απόσταση- και ξαφνικά απέκτησαν νόημα οι παράδρομοι.

Μάκης Βοϊτσίδης
.agelioforos.gr
29/11/12
----
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin