Tuesday, November 27, 2012

Μπρα-ντε-φερ με συμφωνία πάνω σε κόκκινες γραμμές


Η κόκκινη γραμμή του ΔΝΤ κυριάρχησε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που για άλλη μια φορά υπήρξε μαραθώνια, αν και αυτή τη φορά ξεκίνησε στη 1.30 μ.μ.

Η περίφημη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ για πρώτη φορά η συνεδρίαση διεκόπη για δύο περίπου ώρες για διμερείς διαβουλεύσεις του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.



Το ΔΝΤ αναζήτησε μέχρι την τελευταία στιγμή μια συμβιβαστική λύση ώστε και το πρόβλημα να βρει λύση και να μην αποστεί από την βασική κόκκινη γραμμή του Καταστατικού του, που θέτει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή του σε πρόγραμμα βοήθειας την βιωσιμότητα του χρέους.

Από νωρίς η εκτίμηση ήταν πως το Ταμείο θα δεχόταν μια κατά δύο έτη επιμήκυνση του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δηλαδή ως το 2022, υπό τον όρο ότι θα υιοθετείτο δέσμη λύσεων που θα διασφάλιζε την πτωτική πορεία του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά, η πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ συνίστατο στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 δις ευρώ (20% του ελληνικού ΑΕΠ), ενώ από την αρχή σχεδόν υπήρξε συμφωνία επί των 32 περίπου δις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην γίνει αποδεκτή μια τέτοια λύση από τα κοινοβούλια των χωρών τους, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς βρίσκεται ενόψει εκλογικής αναμέτρησης.

Η δέσμη λύσεων είχε από μέρες γίνει γνωστή: Μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και των δανείων από το EFSF,  επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων, επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF και παραίτηση της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Τελικά και μετά πολλών βασάνων, οι δανειστές κατόρθωσαν να φθάσουν σε μια συμφωνία μείωσης του ελληνικού χρέους στην κατεύθυνση της βιωσιμότητάς του, καθώς οι δύο πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους, γνωρίζοντας πως το αδιέξοδο δεν συμφέρει κανέναν.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Γιουνκέρ προειδοποίησε τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης πως δεν επρόκειτο να φύγουν από τις Βρυξέλλες χωρίς μια κατ’ αρχήν απόφαση.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση επωφελής για όλους. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα ο εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και ότι αναμένει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο.

Τη σημασία της λήψης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως είπε, να αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης», είπε ο κ. Ρεν.

«Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και τώρα είναι η σειρά του Eurogroup και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που τους αναλογεί», κατέληξε.

Θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, δεσμεύθηκε με τη σειρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η λύση «πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, επισήμανε πως το θέμα του νέου κουρέματος δεν αποτελεί γερμανικό πρόβλημα, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί, αλλά πρόβλημα για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, ανταποκρίθηκε σε όλες τις προϋποθέσεις και δεν έχουμε τίποτα να της προσάψουμε, άρα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να συμφωνήσουμε σε ομοιογενή λύση», είπε η Αυστριακή υπουργός των Οικονομικών Μαρία Φεκτερ, για να προσθέσει: 

«Θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες κάποιο χρόνο παραπάνω για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν».

«Ήρθαμε για να βρούμε μια λύση. Ευελπιστώ ότι αυτό θέλουν όλοι», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μείνει εντός της Ευρωζώνης, γιατί, για να το πω απλά, μας κοστίζει πιο φθηνά να μείνει, παρά να βρεθεί εκτός», είπε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν.

Σοφία Βούλτεψη
 .elzoni.gr
27/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin