Thursday, November 29, 2012

Η αισιοδοξία του κ. Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, μιλώντας την Τετάρτη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΜEGA και στην προσπάθειά του να μεταδώσει σχετική αισιοδοξία την επομένη της συμφωνίας των Βρυξελλών, εισήγαγε στη δημόσια συζήτηση την έννοια του «αρνητικού παραγωγικού κενού». Υπονοώντας προφανώς ότι αυτή τη χρονική στιγμή, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, ένα σημαντικό τμήμα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας αργεί, μένει ανεκμετάλλευτο, δεν συμμετέχει της παραγωγικής διαδικασίας.

Ουσιαστικά πιστεύει ότι πρόκειται για κεφάλαιο εν υπνώσει, για κεφάλαιο ανενεργό, το οποίο δυνητικά μπορεί να αποδώσει περισσότερο πλούτο από τον σημερινό. Το προσδιόρισε μάλιστα σε ποσοστό 20%.

Πιστεύει δηλαδή ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες η αργούσα σήμερα παραγωγική μηχανή μπορεί να πάρει μπρος και να καλύψει με ταχύτητα υψηλότερη της αναμενόμενης το κενό που η μεγάλη ύφεση αφήνει πίσω της.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να πει ότι οι σημερινές συνθήκες φτώχειας και κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας μπορούν να υπερνικηθούν γρηγορότερα απ' όσο νομίζουμε. Και όταν του επισημαίνουν κατά τρόπο λογικό ότι το σημερινό αρνητικό παραγωγικό κενό είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της μείωσης των εισοδημάτων απαντά ότι μόνο εν μέρει η μεγάλη ύφεση συναρτάται με τα μέτρα. Και εξηγεί ότι εξίσου σημαντικά επιδρούν το έλλειμμα αξιοπιστίας, η δραχμοφοβία και γενικώς η ανασφάλεια παραγωγών, επενδυτών και καταναλωτών.

Στοιχεία τα οποία εξηγούν επίσης και τη μεγάλη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό, ύψους 80 δισ. ευρώ.

Κατά τον κ. Στουρνάρα λοιπόν, η επανάκτηση της αξιοπιστίας και η εξαφάνιση της δραχμοφοβίας μπορεί να κινήσει και πάλι την οικονομία ώστε πολύ γρήγορα να καλύψει το καταγραφόμενο σήμερα παραγωγικό κενό του 20%.

Ωστόσο η θεωρία του υπουργού Οικονομικών πάσχει, στον βαθμό που προσβλέπει σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τη βελτίωση του κλίματος και μόνο.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία πέρα από σταθερότητα και καλό κλίμα χρειάζεται φθηνότερο και περισσότερο χρήμα, ακόμη περισσότερες εξαγωγές, πιο πολλές δημόσιες επενδύσεις και βεβαίως κινητοποίηση του εκπαιδευμένου και τεχνολογικά προηγμένου ανθρώπινου κεφαλαίου που απογοητευμένο διαρρέει μαζικά στο εξωτερικό. 
 Καρακούσης Αντώνης
tovima gr
29/11/12 
---

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin