Friday, November 30, 2012

Τι ζήτησαν οι τραπεζίτες από τον υπουργό Οικονομικών

Την ύστατη μάχη για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών θα δώσουν τα επόμενα 24ωρα οι διοικήσεις τους, με βασικό διαπραγματευτικό όπλο της συνεισφορά τους στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


Αν και οι ενδείξεις από τη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, οι τραπεζίτες θέλουν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα που έχουν, προκειμένου να αποτρέψουν την άνευ όρων παράδοση των πιστωτικών ιδρυμάτων στην τρόικα.

Σημαντικό ρόλο στις απώλειες που θα καταγράψουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που θα «τρέξει» το επόμενο 15νθήμερο, θα παίξει το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από το εξωτερικό.

Όσο πιο πολλές ξένες τράπεζες και hedge funds πουλήσουν τους τίτλους τους, τόσο μικρότερες θα είναι οι ζημιές που θα κληθούν να αναλάβουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του «πατριωτικού» τους καθήκοντος.

Για το λόγο αυτό οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν την ανακοίνωση των τελικών όρων της επαναγοράς, ώστε να μπορούν να προβούν σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις σε σχέση με το ύψος της αναγκαίας συμβολής τους για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η πρόταση των τραπεζών

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών οι τραπεζίτες προσήλθαν με βασικό αίτημα την προώθηση μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας που από τη μία πλευρά θα απαλλάσσει τα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων από κάθε ευθύνη σε περίπτωση που δώσουν το «πράσινο φως» για νέο «κούρεμα» στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους και από την άλλη θα ελαφρύνει το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αυτή προβλέπει τρεις εναλλακτικές εκδοχές, με τις οποίες διασφαλίζεται η επιτυχία της αναδιάταξης του χρέους και ταυτόχρονα οι τράπεζες λαμβάνουν επαρκή ανταλλάγματα προς την κατεύθυνση αύξησης της καθαρής τους θέσης, ενόψει των επικείμενων εκδόσεων νέων μετοχών.

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα επαναγοράς αποτελεί το τελευταίο διαπραγματευτικό μας όπλο για την απομάκρυνση του κινδύνου της άμεσης και πλήρους απώλειας ελέγχου των τραπεζών» τονίζουν κύκλοι της αγοράς, οι οποίοι ωστόσο θεωρούν ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Αυτήν τη στιγμή η καθαρή θέση των συστημικών ομίλων, με εξαίρεση την Alpha Bank, βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα. Εάν δεν εξαλειφθεί αυτό το αντικίνητρο, οι τράπεζες οδεύσουν στην…αγκαλιά της τρόικας, η οποία βάση της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί θα έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το μέλλον τους.

Ως εκ τούτου, τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, που θα επαναφέρουν τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών ομίλων σε θετικό έδαφος.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη πάντως για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι εξαιρετικά επισφαλής.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι πιθανότητες η τρόικα να δεχθεί ελάφρυνση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών είναι περιορισμένες.

Άλλωστε, έχει ήδη δείξει το «σκληρό» της πρόσωπο με την υποχρεωτική επιβολή Επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες, μετά την ενίσχυσή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε χθες, χαρακτηρίζει πρωτοφανές για χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, το εύρος των καθηκόντων των Επιτρόπων, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ισπανικών τραπεζών με τεράστια θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στο παθητικό τους, το μόνο που απαιτείται είναι ο επίτροπος να έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία και τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών.
«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την αυστηρότητα των ρυθμίσεων αυτών και ιδιαίτερα την αναγκαιότητα εφαρμογής τους σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους» σημειώνουν σχετικά οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.
Μάρκου Αγης
tovima gr
30/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin