Friday, November 16, 2012

Επενδύσεις; Το πουλάκι τσίου!

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ
δικηγόρου
www.argiriadis.gr
Επενδύσεις σε μια χώρα μπορούν να γίνουν με τρεις τρόπους. Από το κράτος, τον ιδιώτη ή με τη σύμπραξη των δύο προηγουμένων. Για να επενδύσει το κράτος, πρέπει: 
α) να έχει ίδιους πόρους ταυτόχρονα με εκείνους που δανείζεται, 
β) στρατηγικό σχέδιο και
 γ) ρυθμιστικό, επιτελικό και εποπτικό ρόλο. 
Στην επένδυση του κράτους πρώτος στόχος δεν είναι το κέρδος, αλλά ο κοινωνικός πολλαπλασιαστής, δηλαδή η ευρύτερη απόδοση κάθε επένδυσης στο κοινωνικό σύνολο. Αντιθέτως, ο στόχος του ιδιώτη είναι το προσωπικό κέρδος. Σε ένα σύγχρονο κράτος οι δύο ανωτέρω στόχοι θα μπορούσαν να συζευχθούν. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, όχι (έστω και εάν κάποιοι θεωρούν επένδυση τη μετατροπή ενός κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό).

Η έλλειψη συναντίληψης και πνεύματος συνεργασίας οφείλεται, πρωτίστως, σε δύο αιτίες. Στον τρόπο που οικοδομήθηκε στην Ελλάδα η αστική τάξη. Το ελληνικό επιχειρείν δεν επένδυσε σε υποδομές ούτε στο δευτερογενή τομέα. Προτίμησε να κερδοσκοπεί στο πλαίσιο μιας αεριτζίδικης μεταπρατικής οικονομίας που στόχευε πρωτίστως στην άλωση του κράτους. Οι εταιρίες που γιγαντώθηκαν οικονομικά είχαν πρώτα το κράτος ως πελάτη και έπειτα τον οποιοδήποτε πολίτη. Ενα κράτος που πλήρωσε χρυσάφι και τις πιο φτηνές υπηρεσίες για να εξυπηρετηθεί ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής πολιτικής και λούμπεν επιχειρηματικότητας.
Για τον ίδιο λόγο, το ίδιο το κράτος δεν ήταν ποτέ φιλικό στο επιχειρείν. Αντιθέτως, είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ακόμη και σήμερα δείχνει να τιμωρεί το κέρδος, δημεύοντάς το στην πράξη. 
Τρία παραδείγματα για να μην αερολογούμε:
 Εκατοντάδες συμπολίτες μας επένδυσαν στις επιχειρήσεις υγραεριοκίνησης (συνεργεία αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.λπ.). Στην Ελλάδα της κρίσης δημιουργήθηκε μια νέα επιχειρηματική ομάδα –η οποία ουδόλως συναλλασσόταν με το κράτος– και έβλεπε τις αρχικές επενδύσεις να αποφέρουν καρπούς. Προσφάτως το κράτος τούς «τιμώρησε» αυξάνοντας τη φορολογία στο υγραέριο και συνεπακόλουθα στέλνοντας τη ζήτηση στα τάρταρα και τους επιχειρηματίες στην πτώχευση. 
Το ίδιο έκανε με τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αφού πριν παρακίνησε τους πάντες να επενδύσουν σε αυτές) και με την ιδιοκτησία ακινήτων. Σήμερα ουσιαστικά «δημεύει» τα κέρδη όσων επένδυσαν στους ανωτέρω τομείς, προς δόξαν του εγχώριου «κομμουνιστικού καπιταλισμού»…
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=159327
16/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin