Saturday, November 24, 2012

Δικτατορία των «Βολεμένων»

Αντιδρά σε κάθε απόπειρα εξορθολογισμού
Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν βρίσκουν σήμερα δουλειά στην Ελλάδα. Ομως κάθε απόπειρα να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να αρχίση να απορροφάται η ανεργία, προσκρούει στις αντιδράσεις των «βολεμένων». Οπως προσκρούει και κάθε απόπειρα εξορθολογισμού του συστήματος που έχει διαμορφωθή με γνώμονα το «βόλεμα» μιάς μερίδος του πληθυσμού, εις βάρος των υπολοίπων. Στην Ελλάδα έχει επιβληθή τις τελευταίες δεκαετίες ένα είδος δικτατορίας των «βολεμένων». Αυτοί ορίζουν τα πάντα.
Κραυγαλέα προνόμια

Οι «βολεμένοι» ανάγονται σε πολλές κατηγορίες. Υπάρχουν οι «βολεμένοι» του Δημοσίου, οι «βολεμένοι» των ΔΕΚΟ, οι «βολεμένοι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι «βολεμένοι» των συντεχνιών και των κλειστών επαγγελμάτων, οι «βολεμένοι» των πάσης φύσεως συμφερόντων που κινούνται γύρω από το κράτος. Ολοι αυτοί δεν επέτρεπαν μέχρι τώρα να γίνη τίποτε που θα έθιγε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντά τους. Αντίθετα, εφρόντιζαν οι νόμοι να περιλαμβάνουν διατάξεις που τους εξυπηρετούσαν, κατά τρόπο προκλητικό. Από σκανδαλώδη εργασιακά, επαγγελματικά ή ασφαλιστικά προνόμια, μέχρι κραυγαλέες φοροαπαλλαγές.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των «βολεμένων» διαρκώς αυξανόταν και κάποια εποχή ίσως έφθασαν να αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Ομως σημασία έχει ότι το δικό τους «βόλεμα» γινόταν εις βάρος όλων των άλλων. Γιά να διαθέτη εργασιακά προνόμια ο υπάλληλος σε μία ΔΕΚΟ, επλήρωνε γιά αυτά κάποιος άλλος κοινός θνητός. Γιά να διατηρή μία επαγγελματική κατηγορία ερμητικά κλειστό τον χώρο της, επεβαρύνετο το σύνολο της κοινωνίας που επλήρωνε ακριβότερα τις παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες. Γιά να απολαμβάνουν κάποιοι ειδικό φορολογικό καθεστώς, επλήρωναν περισσότερους φόρους οι υπόλοιποι φορολογούμενοι.
Οι «βολεμένοι» συνίσταντο σε όλες εκείνες οι κατηγορίες πολιτών που είχαν την δυνατότητα να πιέζουν το πολιτικό σύστημα και να επιτυγχάνουν αυτό που τους εξυπηρετούσε. Οσοι εκινούντο στις παρυφές των κομμάτων και του πελατειακού κράτους, είχαν την δυνατότητα να διορίζονται σε θέσεις του δημοσίου. Οσοι ανήκαν σε επαγγελματικές κατηγορίες που μπορούσαν να επηρεάζουν το σύστημα, επετύγχαναν ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς γιά το επάγγελμά τους. Οσοι ανήκαν σε συντεχνίες που είχαν την δυνατότητα να εκβιάζουν με απεργίες και άλλα μέσα το κοινωνικό σύνολο, επετύγχαναν με την σειρά τους ειδική μεταχείριση και εργασιακά προνόμια.
Με τα χρόνια οι «βολεμένοι» έγιναν τόσοι πολλοί, ώστε το σύστημα δεν τους άντεχε πλέον. Ο κύριος λόγος γιά τον οποίο επτώχευσε η χώρα μας είναι διότι δεν μπορούσε να συντηρήση τόσους «βολεμένους». Το ελληνικό δημόσιο υπερχρεώθηκε διότι σκορπούσε μισθούς σε δυσανάλογα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και συντάξεις σε δυσανάλογα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, σε σχέση προς τον ενεργό πληθυσμό. Η παροχή προώρων συντάξεων ακόμη και σε άτομα κάτω των 50 ετών αποτελούσε και αυτή είδος «βολέματος». Και με τόσους «βολεμένους», επόμενο ήταν να περιορίζεται διαρκώς η εγχώρια παραγωγή. Ετσι η Ελλάς κατέστη χώρα υπερχρεωμένων καταναλωτών.
Πανίσχυρο σύστημα
Μέχρι πρό τινος, η δικτατορία των «βολεμένων» ήταν πανίσχυρη. Οποιος προσπάθησε να τα βάλη μαζί της, απέτυχε οικτρά και υπέστη τις συνέπειες. Αν ήταν πολιτικός, κατεψηφίσθη. Αν ήταν υπουργός, αποπέμφθηκε από την Κυβέρνηση. Αν ήταν δημόσιος λειτουργός, πολεμήθηκε ανηλεώς. Διότι το σύστημα των «βολεμένων» είχε και έναν μεγάλο σύμμαχο: Τα ΜΜΕ. Οσάκις γινόταν απόπειρα να θιγούν συμφέροντα «βολεμένων», τα περισσότερα μέσα ενημερώσεως έσπευδαν να δώσουν βήμα στους θιγομένους και ασκούσαν τέτοια πίεση, ώστε η Κυβέρνησις αναγκαζόταν να υποχωρήση.
Καμμία πολιτική δύναμις δεν μπορούσε να αντισταθή στην δικτατορία των «βολεμένων». Ο,τι γινόταν στον τόπο μας, ήταν προς δική τους εξυπηρέτηση. Η Ελλάς κατήντησε χώρα αναξιοκρατίας, άνισης μεταχειρίσεως και ειδικών προνομίων. Φθάσαμε να εργάζονται οι μισοί Ελληνες γιά λογαριασμό των άλλων μισών. Και τώρα, λόγω της κρίσεως που δημιούργησαν οι «βολεμένοι», οι πραγματικά εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέως δεν βρίσκουν πλέον δουλειά. Αυτό το καθεστώς επιδιώκεται να αλλάξη με τις ρυθμίσεις και τα διαρθρωτικά μέτρα που περιελήφθησαν στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο. Εξ ού και αντιδρούν τόσο έντονα οι μέχρι χθες «βολεμένοι».


Από την εφημερίδα Εστία
.energia.gr
24/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin