Friday, November 16, 2012

Γάλλοι: «Όχι και….παρατηρήσεις από τους Γερμανούς…»

Ο γάλλος πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο από τότε που ανέλαβε την Προεδρία ο Hollande, διαβεβαίωσε, τη γερμανίδα καγκελάριο ότι το Παρίσι θα βρει τον δικό του τρόπο να μειώσει τις δαπάνες και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, χωρίς να «αντιγράψει» τη Γερμανία.
 «Η πρόκλησή μου, η πρόκληση της κυβέρνησης, είναι να αλλάξουμε ότι δεν δουλεύει καλά, να διορθώσουμε ό, τι είναι προβληματικό, να διατηρήσουμε τις βαθιές αξίες μας που κάνουν τη Γαλλία ό, τι είναι», είπε ο γάλλος αξιωματούχος σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τη Merkel.
 «Η δουλειά που γίνεται δομεί το νέο γαλλικό μοντέλο», συνέχισε.

Γερμανικοί φόβοι ότι η Γαλλία «λυγίζει»
Τα δημοσιεύματα ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών ζήτησε από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης να προετοιμάσουν πολιτικές συστάσεις για τη Γαλλία, προκάλεσαν δριμείες αντιδράσεις στο Παρίσι.
Ο Juergen Fitschen από την Deutsche Bank κάλεσε τη Γαλλία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. «Δεν είναι εύκολο διότι ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι και αυτοί πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι», είπε την Πέμπτη στο Βερολίνο.
 «Αυτό πρέπει να γίνει στη Γαλλία. Είναι απόλυτα σημαντικό για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Τόνισε ωστόσο ότι η Merkel ποτέ δε θα τολμούσε να αξιολογήσει τις αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης και πρόσθεσε διπλωματικά: «Θέλουμε μια ισχυρή Γαλλία όπως ακριβώς και η Γαλλία θέλει μια ισχυρή Γερμανία, έτσι ώστε μαζί να γίνουμε μια ισχυρή Ευρώπη».
Οι γάλλοι ανταπαντούν
Ο Ayrault είπε σε συνέδριο στο Βερολίνο που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung  ότι η Γερμανία έχει και η ίδια τα δικά της προβλήματα.
«Ο γερμανικός πληθυσμός γερνά πιο γρήγορα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός.
Το Παρίσι δέχεται πιέσεις να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας σε σχέση με τη Γερμανία και τον ευρωπαϊκό Νότο, που έχει εφαρμόσει επίπονες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους.
Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία θα κολλήσει στην κρίση, γεγονός που θα αποτελούσε πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
Ο Hollande επέκρινε την Merkel για την εμμονή της στην λιτότητα για την ευρωζώνη κατά την προεκλογική του εκστρατεία, και η νέα γαλλογερμανική ηγεσία δεν έκανε και το καλύτερο ξεκίνημα.
 «Το κύριο είναι να χτίσουμε μια προσωπική σχέση», είπε ο Ayrault, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι δύο κυβερνήσεις αντιτίθενται στις πολιτικές γραμμές, η σχέση τους θα πρέπει να είναι «μη κομματική».
 EurActiv.gr   
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin