Tuesday, November 13, 2012

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup

Πράσινο φως για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής με μία ασθενή πλην ουσιαστική διατύπωση και χωρίς να την προσδιορίζει χρονικά, δίνει η ανακοίνωση του Eurogroup. Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη ολοκλήρωσης κάποιων πρόσθετων προαπαιτούμενων, ενώ κάνει λόγο για ενίσχυση του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και για «ενδυνάμωση» της λειτουργίας του λογαριασμού εξυπηρέτησης του χρέους.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Το Eurogroup χαιρετίζει την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας για το αναθεωρημένο πρόγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα «γενναίων» και απαραίτητων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των κρατικοποιήσεων, των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης (του δημοσιονομικού προγράμματος) και της σταθεροποίησης του δημοσιονομικού τομέα.
Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν-μετά από ένα πολύ δύσκολο έτος-στην οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με αυξημένα ποσοστά απασχόλησης που είναι και η καλύτερη εγγύηση για μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας.
Το Eurogroup χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε τροχιά, κυρίως μέσω της έγκρισης από την Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου ενός βιώσιμου πακέτου μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Αυτά έχουν λάβει μια προκαταρκτική, θετική αποτίμηση από την τρόικα.
Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή νέων εργαλείων πριν από την επόμενη εκταμίευση, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος του προγράμματος που θα την βοηθήσει να παραμείνει στην (σωστή) πορεία, κυρίως μέσω των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και μια σημαντική ενίσχυση του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Eurogroup συμπεραίνει ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζονται από την τρόικα, θα αποτελούσαν μία κατάλληλη προσαρμογή για περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Το Eurogroup προσδοκά την υιοθέτηση των σχετικών νομικών κειμένων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν επιγόντως τις λίγες εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις έτσι ώστε να επιτρέψοπυν μια τάχιστη ολοκλήρωση της έκθεσης.
Μαζί με την έκθεση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μία έκτακτη συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου.
Το Eurogroup αναμένει έως τότε, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε τα Κράτη – Μέλη να ξεκινήσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την έγκριση της νέας δόσης, υπό την προϋπόθεση της τελικής θετικής αποτίμησης της τρόικας επί όλων των προαπαιτούμενων δράσεων.
ethnos gr
13/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin