Tuesday, December 18, 2012

Αναβάλλεται η συνάντηση Ουκρανίας-Ρωσίας λόγω ΕΕ;

Αναβλήθηκε η σημερινή (18 Δεκεμβρίου) επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Viktor Yanukovich με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, στην οποία θα συζητούσαν τις διμερείς διαφορές των δύο κρατών για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου. Παράλληλα το Κίεβο δε θα συμμετάσχει και στη συνάντηση της «Ευρασιατικής Ένωσης».
Μετά τις ενεργειακές κρίσεις του 2006 και 2009 που «πάγωσαν» κυριολεκτικά την Κεντρική Ευρώπη, Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την τιμολόγηση του ρωσικού φυσικού αερίου, που το Κίεβο θεωρεί «πολύ ακριβό» για την οικονομία της χώρας.
Η Μόσχα από την άλλη ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου μόνο σε περίπτωση που συμμετάσχει στην Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας, Καζακστάν και Λευκορωσίας.

Η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας, που υπεγράφη από την τότε πρωθυπουργό Yulia Tymoshenko, προβλέπει ρήτρα «take-or-pay» που υποχρεώνει την Ουκρανία να πληρώσει για το φυσικό αέριο που προβλέπεται στο συμβόλαιο ακόμη και εάν δεν το εισαγάγει. Η Tymoshenko εκτίει ποινή φυλάκισης 7 ετών για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας στις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο με την Ρωσία.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο του 2009, η Ουκρανία πληρώνει 323 € ανά 1000 κυβικά μέτρα και θεωρεί πιο δίκαιη τιμή τα 194 €.
«Ο Yanukovich είχε σχεδιάσει να επισκεφθεί σήμερα [τον Putin] αλλά αποφασίστηκε να καθυστερήσει αυτή η επίσκεψη […] είναι απαραίτητο να διεξαχθούν συμπληρωματικές εργασίες των εμπειρογνωμόνων για να ολοκληρωθεί το σύνολο των εγγράφων που είχαμε αρχικά προγραμματίσει να υπογραφούν», είπε ο σύμβουλος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Yury Ushakov.
 «Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε συγκεκριμένο χρόνο και μετά από αυτό θα συμφωνήσουμε σε μια νέα ημερομηνία για την επίσκεψή του», συνέχισε.
Ο Ushakov είπε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δε θα συμμετάσχει και στη συνάντηση της Τελωνειακής Ένωσης Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει το καθεστώς «παρατηρητή».
«Η συνάντηση θα γίνει χωρίς παρατηρητές», είπε ο Ushakov.

Αναβλητικότητα λόγω Συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας;
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Προέδρου της Ουκρανίας, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Barroso, οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 25 Φεβρουαρίου 2013 στις Βρυξέλλες.
 «Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να συσχετίσει αυτά τα δύο», τόνισε η Hanna Herman, βουλευτής και στενή συνεργάτιδα του Ουκρανού προέδρου.
«Η Ουκρανία θεωρεί ότι είναι γέφυρα και σύνδεσμος μεταξύ Δύσης και Ανατολής και αυτό θα παραμείνει προτεραιότητα της πολιτικής μας», υπογράμμισε η Herman, προσθέτοντας ότι οι επισκέψεις σε Ευρώπη και Ρωσία θα ενισχύσουν και θα εντατικοποιήσουν τη διαδικασία συνεργασίας της Ουκρανίας και των διεθνών εταίρων της.
EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin