Thursday, December 20, 2012

Αφες αυτοίς…

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
mvoitsidis@gmail.com
H διατύπωση έχει καταντήσει τυπική στο ρεπορτάζ για σκληρά εγκλήματα. «Ο δράστης είχε συλληφθεί παλαιότερα για ληστείες αλλά έπειτα από λίγο καιρό αποφυλακίστηκε». Το πρώτο μισό της πρότασης φαίνεται λογικό. Σπανίως πηγαίνεις από το τίποτε στην ηρωίνη, σπανιότερα πατάς κατευθείαν τη σκανδάλη εν ψυχρώ. Προηγείται η εξοικείωση. Κλοπές, ληστείες, τα συνηθισμένα. Το δεύτερο μισό της πρότασης είναι απλώς ελληνικό. Μόνο στην Ελλάδα, απ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο, η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται με κριτήρια όχι της σωφρονιστικής αλλά της ιδιόρρυθμης μεταπολιτευτικής «προοδευτικότητας». Και μόνο στην Ελλάδα οι ποινές εκτίονται, όχι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, αλλά με κριτήρια ξενοδοχειακής πληρότητας – όταν οι φυλακές γεμίζουν, ανοίγουν εκτάκτως οι πόρτες, για ν' αδειάσουν.

Θέλει μεγάλη αφοσίωση για να είσαι αστυνομικός μέσα σ' ένα τέτοιο περιβάλλον. Να διακινδυνεύεις τη ζωή σου, κυνηγώντας κακοποιούς που πολύ δε θέλουν να σου πετάξουν μια χειροβομβίδα, και έπειτα από λίγο καιρό να τους ξανακυνηγάς. Και μετά, να τους ξανα-ξανακυνηγάς. Οχι απαραίτητα επειδή οι δικαστές ζουν σε δικό τους κόσμο, αλλά, απλούστατα, επειδή ο νομοθέτης είναι μεγάλη καρδιά και κάθε φορά δίνει στους κακοποιούς μια επόμενη ευκαιρία. Χαλάσαμε κόσμο για τον κρατούμενο που αφέθηκε ελεύθερος κατά λάθος από τον Κορυδαλλό, όπου είχε προφυλακιστεί για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών στου Ρέντη. Το πρόβλημα δεν είναι το ένα λάθος – που μικρό ή μεγάλο, μπορεί πάντοτε να συμβεί. Το πρόβλημα, που όμως περνά απαρατήρητο, είναι οι κακοποιοί που απελευθερώνονται χωρίς λάθος – και αυτές οι περιπτώσεις είναι καθημερινές. Ακούγεται λογικό να συλλαμβάνεται κάποιος πέντε φορές επ' αυτοφώρω για διαρρήξεις, να καταλαβαίνουν και οι πέτρες ότι είναι έτοιμος να διαπράξει άλλες τόσες, αλλά να μην προφυλακίζεται επειδή η κλοπή είναι πλημμέλημα και προφυλάκιση επιτρέπεται μόνο για κακουργήματα – και μάλιστα, με προϋποθέσεις που κάθε φορά γίνονται δυσκολότερες; Ακούγεται λογικό να καταδικάζεται κάποιος για είκοσι διαρρήξεις αλλά να μην πηγαίνει στη φυλακή ούτε μέρα, επειδή αυτές οι ποινές εξαγοράζονται; Γιατί να μη διαπράξει άλλες είκοσι; Και αν κάποια μέρα πάνω στη διάρρηξη σκοτώσει και κάποιον άνθρωπο, τι να κάνουμε; Και αυτά συμβαίνουν.
Αλλά μόνο στην Ελλάδα.
 .agelioforos.gr
19/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin