Wednesday, December 26, 2012

Απάντηση του Λούλα στους καταστροφολόγους

Του Βίκτωρα Νέτα
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Ντα Σίλβα, που έγινε παγκόσμια γνωστός με την προσωνυμία Λούλα, είναι ο λαϊκός ηγέτης, ο οποίος με την πολιτική του έβγαλε τη χώρα του από την οικονομική κρίση, την πείνα και την εξαθλίωση, πετυχαίνοντας μάλιστα να την ανεβάσει από τη 10η στην 6η θέση των δυνάμεων της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο λόγος του Λούλα, επομένως, έχει περισσότερο ειδικό βάρος και πρακτική αξία από τις όποιες φλυαρίες και τις δήθεν θεωρητικές αναλύσεις, προπαντός εκείνες που δεν περιέχουν καμία απολύτως ρεαλιστική πρόταση.

Είναι οι φλυαρίες που κατά κόρον ακούστηκαν και ακούγονται από τα τηλεοπτικά κανάλια -αλλά και γράφονται σε εφημερίδες- για τις οποίες μεγάλο ποσοστό ευθύνης έχουν και οι δημοσιογράφοι. Είναι ακριβώς οι φλυαρίες της μιζέριας, που προκάλεσαν την εθνική κατάθλιψη και δεν διευκολύνουν καθόλου την έξοδο από την κρίση.
Ο άλλοτε εργάτης και συνδικαλιστής Λούλα, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έστειλε ένα λιγόλογο μήνυμα προς τους Ελληνες, το οποίο είναι μια απάντηση και προς τους καταστροφολόγους, σ” αυτούς που φλυαρούν.
Περιλαμβάνεται στους καταστροφολόγους, δυστυχώς, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας. Το μήνυμα Λούλα περιέχει μια απλή, δοκιμασμένη συνταγή, η οποία εφαρμόστηκε και έβγαλε από την κρίση τη Βραζιλία, μια χώρα 190 εκατομμυρίων κατοίκων.
Είπε ο Λούλα: «Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτή τη στιγμή της κρίσης πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις. Να μη γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση, αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις». Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μείνει στα σχόλια για την κρίση και έχουμε αφήσει τις λύσεις στην τρόικα, στους δανειστές, που παίζουν τα παιχνίδια τους και προωθούν τα συμφέροντά τους.
Ο Λούλα, αφού σημείωσε ότι ούτε η Ελλάδα ούτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα βίωνε τις σημερινές καταστάσεις, αν είχαν παρθεί οι σωστές αποφάσεις πριν από τέσσερα χρόνια, υπογράμμισε: «Σε περίοδο κρίσης, η λέξη-κλειδί δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή.
Εδώ στη Βραζιλία η λέξη-κλειδί ήταν η οικονομική ανάπτυξη μαζί με το εμπόριο, μαζί με τις επενδύσεις, μαζί με τις θέσεις εργασίας, μαζί με την κατανάλωση και γι” αυτό η Βραζιλία έχει ανέβει από τη δέκατη στην έκτη θέση στην παγκόσμια οικονομία.
Τέλος, θα ήθελα να πω στον ελληνικό λαό το εξής: Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση. Καλή τύχη».
Η συνταγή Λούλα περιέχει συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, που δεν είναι άγνωστο και στην Ελλάδα το νόημά τους. Αναφέρονται συνεχώς, αλλά δεν γίνεται τίποτε για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα σωτήρια κλειδιά. Να τα δούμε:
  • * Πρώτο: Πώς μπορεί να σημειωθεί οικονομική ανάπτυξη, αν δεν χτυπηθεί κατακέφαλα η γραφειοκρατία που την εμποδίζει;
  • * Δεύτερο: Το εμπόριο, προπαντός το εξαγωγικό, πώς μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν αξιοποιήσουμε το ελληνικό λάδι -το εκμεταλλεύονται οι Ιταλοί!-, τα κηπευτικά ποιότητας κ.ά.;
  • * Τρίτο: Δεν μπορεί να γίνουν επενδύσεις αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαφθοράς και της διαπλοκής, με τη θεσμοθέτηση καθαρών και σταθερών κανόνων.
  • * Τέταρτο: Δεν πρόκειται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αν δεν ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων και με αποκρατικοποιήσεις, αλλά προπαντός αν δεν στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή με εγκατάλειψη της ξενομανίας.
  • * Πέμπτο: Η κατανάλωση. Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και προπαντός στον ίδιο τον καταναλωτή, που πρέπει ως εργαζόμενος να φροντίσει το συμφέρον του, περνάει η ευθύνη για τη στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Να δοθεί περιεχόμενο στο σύνθημα «αγοράζετε ελληνικά».
Θα πει ο αντίλογος ότι η συνταγή Λούλα πέτυχε γιατί η Βραζιλία έχει πετρέλαιο και αύξησε την παραγωγή του. Μήπως η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ήλιο και ανέμους, ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο και θάλασσες για τουρισμό και ιχθυοκαλλιέργειες;
Με μια οικουμενική κυβέρνηση και την επιστράτευση των άξιων και ικανών παιδιών του ελληνισμού, αυτή η χώρα μπορούσε προ πολλού να αλλάξει τη μοίρα της. Επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να τολμήσουν.
Η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης φωνάζει ότι η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Θα εκμεταλλευτούμε εμείς τον πλούτο ή θα τον αφήσουμε στα ξένα συμφέροντα;
victornetas@gmail.com

Εφημερίδα των συντακτών
26/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Συγχωρείστε την απρέπειά μου κ. Νέτα.. Το θέμα δεν είναι τι θέλει να καταλάβει ο καθένας , αλλά τι λέει ο άλλος. Καταστροφολόγος λοιπόν ο Τσίπρας. Γιατί άραγε? Μήπως γιατί όπως και τόσοι άλλοι κάνουμε , περιγράφει το που οδηγεί η πολιτική που εφαρμόζεται από το δικομματισμό (ακόμη και τώρα στα τελειώματά του)? Έναν δικομματισμό που εγώ τουλάχιστον σε αντίθεση με σας δεν τον στήριξα ποτέ, ούτε ποτέ υπήρξα θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου , του θεμελιωτή του σημερινού δράματος που περνάει ο λαός...Όσες κι αν σκεφτεί λύσεις ο Τσίπρας ή ο οποιοσδήποτε Τσίπρας, αυτοί που περιμένουν τις αποφάσεις της τρόικας άλλοι είναι, και είναι αυτοί που ο λαός με τη σοφή και αποτελεσματική καθοδήγηση των ΜΜΕ επέλεξε. Ακόμη και σήμερα , αντι να ζητήσετε ευθύνες από αυτούς που μας οδήγησαν εδώ , εσείς εξακολουθείτε , όπως πολλά χρόνια θυμάμαι να κάνετε μέσα από την Ελευθεροτυπία, αλλού να ζητάτε τα ρέστα, σε άλλους να φορτώνετε ευθύνες για πράγματα που αποφασίζουν άλλοι. Διαβάστε και τα υπόλοιπα από αυτά που γράψατε και ψάξτε να βρείτε σε ποιόν ανήκουν οι ευθύνες που εσείς καταλογίζετε στον Τσίπρα. Από όλα αυτά που αναφέρετε ότι είπε ο Λούλα, εσείς βγάλατε το συμπέρασμα ότι για την κατάσταση της χώρας μας φταίει η κινδυνολογία του πχ Τσίπρα... Μήπως πρέπει να το ξαναδείτε λίγο?

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin