Thursday, December 27, 2012

Το φάντασμα της τετραμερούς

Κάθε τόσο ένα φάντασμα αναδύεται από τα ερέβη του Κυπριακού. Άλλοτε από την κατοχική Τουρκία και άλλοτε από υποβολές ξένων. Ακόμα και από εκπροσώπους των Ην. Εθνών, όπως ο ανεκδιήγητος Ντάουνερ. Πρόκειται για την τετραμερή διάσκεψη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, ε/κυπριακής και τ/κυπριακής πλευράς. Τόσο απλά, τόσο αστεία αλλά και τόσο επικίνδυνα.

Οι Τούρκοι προαγωγοί της, όπως και μερικοί άλλοι, θεωρούν ότι το Κυπριακό είναι απλώς μια δικοινοτική διαφορά και οι «μητέρες-πατρίδες», εν τη απείρω μεγαθυμία και αγάπη τους προς τις δύο κοινότητες, είναι έτοιμες να συμβάλουν και να συνεργήσουν, ώστε Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου να τα βρουν και το πρόβλημα να επιλυθεί. Αν τα πράγματα ήταν τόσο… απλά, το Κυπριακό θα είχε επιλυθεί πριν από 40 χρόνια. Όμως, εδώ υπάρχει και συνεχίζεται τουρκική εισβολή και κατοχή. Το 37% του εδάφους της, διεθνώς αναγνωρισμένης και μέλους της ΕΕ, Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κατεχόμενο από μια χώρα, την Τουρκία, που με απύθμενο θράσος διεκδικεί ένταξη στην ομάδα των ευρωπαϊκών, δημοκρατικών κρατών.
Από την άλλη, το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, επειδή είναι προϊόν και αποτέλεσμα κραυγαλέας παραβίασης όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά καταγράφονται στη Χάρτα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διεθνής διάστασή του αφορά την τουρκική εισβολή και κατοχή, και την παραβίαση των δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Η εσωτερική πτυχή αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Άρα, δεν είναι θέμα τετραμερούς ή πενταμερούς ή πολυμερούς ή διευρυμένης διάσκεψης. Η τραγωδία του Κυπριακού, μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, άρχισε με την αποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να συναντηθεί, αυτός, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Πρόεδρος μιας διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον εγκάθετο και υποτελή της Τουρκίας, ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Δηλαδή, η κατολίσθηση στο Κυπριακό άρχισε από τη στιγμή που ο Μακάριος αυτοϋποβιβάστηκε σε κοινοτάρχη, για να συναντήσει τον υποτελή κοινοτάρχη της Τουρκίας.
Τι σήμαινε εκείνη η συνάντηση υψηλού επιπέδου, του 1977;
Πρώτον, το Κυπριακό, από διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, περιορίστηκε σε δικοινοτικό πρόβλημα.

Δεύτερον, η ένοχος και εγκληματίας Τουρκία παραμερίστηκε και της δόθηκε άλλοθι ως δήθεν… ουδέτερος παρατηρητής που, όμως, νοιαζόταν τάχα και βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος.
Τρίτον, αναιρέθηκε η διεθνής πτυχή του προβλήματος.
Τέταρτον, η επίκληση της διζωνικής ως λύσης εισήγαγε ρατσιστικά, αντιδημοκρατικά και ανελεύθερα στοιχεία σε μια λύση που, για να λειτουργήσει, έπρεπε να στηριχτεί μόνο σε αποδεχτές δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες.
Πέμπτον, εσπάρη ο σπόρος της ντε γιούρε διαίρεσης της Κύπρου.
Έκτον, αφού η Τουρκία εξαιρέθηκε των κατηγοριών της κατοχής και της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είχε καμία υποχρέωση να προβεί σε υποχωρήσεις για διευκόλυνση μιας λειτουργικής λύσης. Όλα συνεργούσαν υπέρ των δικών της διαλυτικών θέσεων.
Η απόφαση Χριστόφια να υποστηρίξει ότι η λύση εξαρτάται μόνο από τους Κυπρίους και ότι είναι κυπριακής… ιδιοκτησίας βολεύει την Τουρκία και όσους δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος. Ιδιαίτερα σήμερα που, με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου αναβαθμίζεται και ενισχύεται. Οι στήλες αυτές εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο με απευθείας συνομιλίες Λευκωσίας-Άγκυρας. Η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει μέρος της Κύπρου. Συνομιλητής, συνεπώς, της Τουρκίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Ο νέος Πρόεδρος ποιαν οδό θα επιλέξει; 
 .sigmalive.com/simerini
27/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin