Wednesday, December 5, 2012

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επαναγορά ομολόγων

Τι εκτιμούν κυβέρνηση - τραπεζίτες
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στα διοικητικά επιτελεία των ελληνικών τραπεζών για την επιτυχία του εγχειρήματος της επαναγοράς ομολόγων.

Βασικός στόχος αποτελεί η επαναγορά του 50% των τίτλων που κυκλοφορούν στην αγορά, συνολικής ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα «σβηστεί» χρέος της τάξης των 20 δισ. ευρώ.

Οι θετικές προοπτικές της επιχειρούμενης νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους αποτυπώνεται στην άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες.

«Αναμένουμε ότι ο στόχος της επαναγοράς θα επιτευχθεί με βάση το νέο εύρος τιμών που προσδιόρισε ο ΟΔΔΗΧ που είναι υψηλότερο από την τιμή που είχε οριστεί στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου» σημειώνει σε ανάλυσή της η Eurobank.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες εκτιμάται ότι από τα 34 δισ. των ξένων επενδυτών τα επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) κατέχουν 15 - 25 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των τίτλων αυτών έχει αγοραστεί σε χαμηλές τιμές, υπάρχει ισχυρό κίνητρο συμμετοχής στην επαναγορά, λόγω των υψηλών κερδών που θα καταγραφούν σε αυτήν την περίπτωση.

Πού ποντάρουν οι τράπεζες

Όσο πιο μεγάλη η συμβολή από το εξωτερικό, τόσο μικρότερη μπορεί να είναι η συνεισφορά των ελληνικών τραπεζών στην όλη διαδικασία, με δεδομένους τους στόχους που έχουν τεθεί για την απομείωση του χρέους.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους ονομαστικής αξίας 15 δισ. ευρώ, τους οποίους αν διαθέσουν σήμερα, μπορεί να καταγράψουν κάποια κέρδη, δεδομένου ότι στα βιβλία τους οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται στα 5 δισ. ευρώ, ωστόσο θα απωλέσουν τόκους 4 δισ. ευρώ, καθώς και την προοπτική κεφαλαιακών κερδών από την άνοδο των τιμών τους στο μέλλον.

Αν η συμμετοχή τους στην επαναγορά είναι μερική, τα ομόλογα που θα διακρατήσουν θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής υπεραξιών τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων κεφαλαιακών «ενέσεων».

Εξάλλου, οι τραπεζίτες έχουν θέσει το αίτημα της προσμέτρησης του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, που μπορεί να μειώσει το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης έως και 5 - 6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, θεωρείται δύσκολο να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους για την εγγύηση του 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα διατηρήσουν μετά το πρόγραμμα επαναγοράς.

Μόνο με αυτήν την προϋπόθεση η καθαρή θέση όλων των συστημικών τραπεζών θα επανερχόταν σε θετικό έδαφος, αίροντας το σημαντικότερο αντικίνητρο για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στο β΄ τρίμηνο του 2013.

Δε συμμετέχουν τα Ταμεία

Εξάλλου, όπως ήταν αναμενόμενο, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς, καθώς το χρέος τους είναι ενδοκυβερνητικό και δεν υπολογίζεται σε αυτό της Γενικής Κυβέρνησης.

Αυτό είχε επισημάνει και στην τελευταία συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε σημειώσει επί της ουσίας ότι είναι σαν να βγάζεις χρήματα από τη μία τσέπη για να τα βάλεις στην άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των τιμών των ομολόγων το τελευταίο διάστημα και η προοπτική περαιτέρω αύξησής τους επόμενους μήνες, εάν η επαναγορά πετύχει, αυξάνει την περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών.

5/12/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin