Saturday, December 22, 2012

Δεν αναβαθμίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος S&P διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή τους - Oι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2012, καταγράφοντας ζημιές εξαιτίας της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου

Ο ΟΙΚΟΣ είπε ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, γεγονός που αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης


Η Standard & Poor's διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση CCC για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, την Εθνική, τη Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς, που ανέμενε ανάλογη αναβάθμιση των τραπεζών με αυτήν της ελληνικής οικονομίας. Παρά την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, οι τέσσερις τράπεζες «θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους για το αδύναμο πιστωτικό προφίλ τους», λέει η S&P.

Επίσης, διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές τους (outlook), που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση οποιασδήποτε εκ των τεσσάρων τραπεζών, καθώς πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα μια στις τρεις πιθανότητες να αθετήσουν υποχρεώσεις τους. Ο οίκος αξιολόγησης είπε, επίσης, ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, γεγονός που αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο οίκος είχε προχωρήσει σε γενναία αναβάθμιση κατά έξι βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «επιλεκτική χρεοκοπία» (SD) σε Β-.  
Συνήθως, μετά τις αναβαθμίσεις ή τις υποβαθμίσεις μίας χώρας, ακολουθεί ανάλογη αναπροσαρμογή των αξιολογήσεων και για τα πιστωτικά της ιδρύματα. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ενιαμήνου του 2012 καταγράφοντας ζημιές, εξαιτίας της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI). 

Alpha Bank
Συγκεκριμένα, στα 4,6 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Alpha Bank, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. έχουν ήδη εκταμιευτεί από το ΤΧΣ, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Οι καθαρές ζημίες της Alpha στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 711,8 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της συμμετοχής της τράπεζας στο PSI, της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Την ίδια περίοδο του 2011 η Alpha είχε καταγράψει καθαρές ζημίες 566,7 εκατ. ευρώ.
Εθνική Τράπεζα

Ζημίες 2,454 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, κυρίως λόγω της αρνητικής συνεισφοράς από μη επαναλαμβανόμενες λειτουργικές πηγές, όπως τα αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και οι πρόσθετες ζημίες λόγω της απομείωσης ομολόγων και δανείων που ανταλλάχθηκαν στα πλαίσια του PSI, καθώς και περαιτέρω προβλέψεις για απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα είπε ότι θα αντλήσει συνολικά 9,7 δισ. ευρώ με αύξηση κεφαλαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης.
Τράπεζα Πειραιώς

Στα 7,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι ζημίες της τράπεζας στο εννεάμηνο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 629 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της συμμετοχής της στο PSI και στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, η προκαταβολή κεφαλαίου και η βεβαίωση δέσμευσης που έχει παράσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιπροσωπεύει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της. 


Eurobank

Η Εurobank ανακοίνωσε ότι η μείωση των εσόδων και οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε ζημιές 223 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012, τις οποίες περιόρισε η συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 5,8 δισ. ευρώ, σχεδόν ισόποσες με τις ζημιές από το PSI μετά την επαναγορά των ομολόγων. 

 .sigmalive.com
22/12/12
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin