Monday, December 17, 2012

Η ΟΝΕ στο ΕΚ μετά τη σύνοδο κορυφής

Ήταν καλή" η εβδομάδα που πέρασε δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπει και δεν αναφερόταν στο νόμπελ: θέμα της ομιλίας του στο ΕΚ ήταν οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ένωσης στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής και οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για την τραπεζική, οικονομική και νομισματική ένωση της ΕΕ. Ωστόσο οι περισσότεροι αρχηγοί πολιτικών ομάδων του ΕΚ εκτίμησαν ότι οι αποφάσεις δεν ήταν αντάξιες των περιστάσεων.
Την περασμένη Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχήν στην ανάθεση της εποπτείας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, δύο ημέρες αργότερα, στη σύνοδο κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ζώνη ευρώ.


"Τα χειρότερα της κρίσης έχουν πια περάσει" τόνισε παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, "όμως πολλά μένουν ακόμα να γίνουν": "Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση και την υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις και όπως είναι ευνόητο, η άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι επ' αυτού πολύ σημαντική".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημείωσε ότι ειδικά σε ότι αφορά την τραπεζική εποπτεία, η σύνοδος κορυφής ήταν σημαντικό βήμα προόδου, δείχνοντας ότι "όταν η ΕΕ λειτουργεί με ομοθυμία μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή". Πρέπει να νικήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχια, ειδικά στους νέους, συνέχισε, για να τονίσει, τέλος, την ανάγκη την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του ΕΚ στη λήψη αποφάσεων.

Από την πλευρά των Ευρωβουλευτών και μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Γάλλος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Joseph Daul, σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής υπήρξε μεν "βήμα προόδου", όμως "μικρότερο του απαιτούμενου". ζήτησε έτσι ενιαία επιτήρηση και ενιαίοι κανόνες για όλες τις τράπεζες όλων των κρατών μελών. "Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει", τόνισε "πρέπει να δείξουμε γενναιότητα, να σκεφτούμε τις γενιές που έρχονται και όχι τις εκλογές που έρχονται"...

Από τους σοσιαλιστές, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Enrique Guerrero, σημείωσε ότι η εποπτεία υπό την ΕΚΤ είναι ουσιαστικό βήμα προόδου όμως καυτηρίασε την αδιαφάνεια που περιβάλλει την υλοποίηση της απόφαση. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο πώς οι πολιτικές ανάκαμψης εξακολουθούν να πριμοδοτούν τη δημοσιονομική σταθερότητα επί της απασχόλησης με ανεπαρκή έμφαση στην κοινωνική διάσταση ενώ ζήτησε αυξημένη εμπλοκή του ΕΚ και των εθνικών κοινοβουλίων.

"Ας είμαστε ειλικρινείς, τη σύνοδο κορυφής έσωσαν οι υπουργοί οικονομικών, χωρίς την απόφαση των οποίων δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα", επεσήμανε ο Βέλγος επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, και, απαντώντας στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημείωσε ότι "όταν όλες οι εναλλακτικές λύσεις παραμένουν υπό συζήτηση, θα πει ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση".

Από τους Πρασίνους, η Rebecca Harms τόνισε ότι "Το ΕΚ υπήρξε ο ισχυρότερος καταλύτης της ευρωπαϊκής ενοποίησης", όμως στο μέλλον θα χρειασθεί να υπάρξει Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών και κοινή διαχείριση του χρέους".

"Σύνοδο αγγέλων" χαρακτήρισε σκωπτικά τη σύνοδο κορυφής ο Βέλγος ευρωβουλευτής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Derk Jan Eppink συμπληρώνοντας με το ρητό του Βρετανού ποιητή Alexander Pope ότι "οι ανόητοι σπεύδουν ακόμα κι εκεί που φοβούνται να πατήσουν οι άγγελοι". Υπογράμμισε έτσι το πρόβλημα αλληλεγγύης στην ΕΕ, για να επισημάνει ότι "αλληλεγγύηση δεν είναι να καρπώνεται η μία χώρα την αποταμίευση της άλλης".

Οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι οικονομικές ανισορροπίες στη ζώνη ευρώ, σημείωσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής της ομάδας Ευρώπη Ελευθερία Δημοκρατία, Roger Helmer, για να προτείνει ως μοναδική διέξοδο τη διάλυση της ζώνης ευρώ ώστε να μπορέσουν χώρες με σοβαρά προβλήματα όπως η Ελλάδα να προχωρήσουν σε υποτίμηση.

Τέλος, για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Partick Le Hyaric, σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ένωσης δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη φτώχια και ζήτησε συνδιαχείριση του χρέους και καλύτερη εποπτεία του Σίτυ του Λονδίνου.



Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin