Friday, December 28, 2012

Απαντήσεις Όλι Ρεν σε Ν. Χουντή για Λίστα Λαγκάρντ και για φορολόγηση προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία

Μπορούν ή δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτής της λίστας γιατί είναι προϊόν υποκλοπής (όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν στην Ελλάδα);
  • Ακόμα κι αν η λίστα Falciani, - Λαγκάρντ μπορεί να χαρακτηριστεί προϊόν υποκλοπής ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση εκ μέρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αξιοποίησή της. «Εναπόκειται στις Ελληνικές Αρχές να αποφασίσουν την εκμετάλλευσή της».
  • Από τη λίστα των 1700 προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, (που αναφέρεται και στο Μνημόνιο) ο έλεγχος εξακολουθεί να προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Εισπράχθηκαν 35,1 εκ. Ευρώ το 2011 και 34,4 εκ. Ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.
Αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις που δίνει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας κ. Όλι Ρεν απαντώντας σε αντίστοιχα ερωτήματα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. 

Πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα και οι αντίστοιχες απαντήσεις μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
Ερώτημα Α
Ν. Χουντής:
«Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανακριτικές διαδικασίες στην Ελλάδα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την «απώλεια» τμήματος της λίστας Falciani, το οποίο είχε παραδώσει το 2010 η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, καμία επεξεργασία και αξιοποίηση της λίστας εκ μέρους των ελληνικών φορολογικών αρχών… Μπορούν ή δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτής της λίστας γιατί είναι προϊόν υποκλοπής (όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν στην Ελλάδα); Αν είναι προϊόν υποκλοπής, ήταν παράνομη η ενέργεια της Γαλλίδας υπουργού να προωθήσει την εν λόγω λίστα στον Έλληνα ομόλογό της;»

Όλι Ρεν:
«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης «λίστας Falciani-Lagarde». Η Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της».
Ερώτημα Β
Ν. Χουντής:
«Σε προηγούμενο ερώτημά μου η Επιτροπή μου είχε απαντήσει ότι προκειμένου για την φορολόγηση μεγάλων εισοδημάτων για το 2011 ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά αλλά είχατε επισημάνει ότι έχει ξεκινήσει έλεγχος για 1.700 άτομα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία». Πόσα από αυτά έχουν ελεγχθεί; Τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τις αρχές; Από πόσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας των 1700;» 
Όλι Ρεν:
«Από την λίστα των 1700 ατόμων έχουν γίνει 871 έλεγχοι.
Το 2011 Ελέγχθηκαν 404 άτομα «μεγάλου πλούτου» και εισπράχθηκαν 35,1 εκατ. Ευρώ
Τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ελέγχθηκαν 467 και εισπράχθηκαν 34,4 εκατ. Ευρώ»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης
28/12/2012                                                                                                              Το Γραφείο Τύπου
  
Ερώτηση Ν. Χουντή
Θέμα:      Καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα
Σε ερώτησή μου (Ε-009010/2011) για την φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων στην Ελλάδα, η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι: «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά» … «συγκροτήθηκε μεγάλη μονάδα φορολογουμένων και διεύθυνση για την είσπραξη των οφειλών».... «η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να εξετάζει την απόδοση των διαχειριστικών στελεχών όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής»...και σημειώνει ότι «το τμήμα φορολογικού ελέγχου... έχει ξεκινήσει ελέγχους για 1.700 άτομα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία». Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανακριτικές διαδικασίες στην Ελλάδα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την «απώλεια» τμήματος της λίστας Falciani, το οποίο είχε παραδώσει το 2010 η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, καμία επεξεργασία και αξιοποίηση της λίστας εκ μέρους των ελληνικών φορολογικών αρχών. Η αποκάλυψη αυτού του γεγονότος, προκάλεσε μια ορισμένη «κινητικότητα» σχετικά με την λίστα των 1700 ατόμων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, στην οποία αναφέρεται η απάντηση της Επιτροπής. Εκδόθηκαν κάποιες υπουργικές αποφάσεις (11.10.2012- Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), οι οποίες αναμιγνύουν «Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα» (ΔΕΚ) και «Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου» (ΕΣΕ) προκαλώντας εν τέλει «νέα χρονοτριβή στη διενέργεια των κρίσιμων ελέγχων», όπως σχολιάζει ο ελληνικός Τύπος, στις 19.10.2012. Μετά από όλα αυτά, είναι εδραιωμένη η πεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ, ούτε το ΔΝΤ, έχουν πρόθεση να προβούν στην φορολόγηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγάλων εισοδημάτων.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1.  Τι στοιχεία διαθέτει για την έρευνα για τα 1700 πρόσωπα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μνημονεύει η Επιτροπή στην απάντησή της; Πόσα από αυτά έχουν ελεγχθεί; Τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τις αρχές; Από πόσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας των 1700;
2.  Θεωρεί η Επιτροπή ότι θα πρέπει να υπάρξει έρευνα και για τα πρόσωπα της λίστας Φαλτσιάνι - Λαγκάρντ ή δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτής της λίστας γιατί είναι προϊόν υποκλοπής; Αν είναι προϊόν υποκλοπής, ήταν παράνομη η ενέργεια της Γαλλίδας υπουργού να προωθήσει την εν λόγω λίστα στον Έλληνα ομόλογό της ή ήταν σύμφωνη με το άρθρο 13 παράγραφος ε της οδηγίας 95/46/EK για τα προσωπικά δεδομένα;

Απάντηση του κ. Rehn  (21.12.2012)
Σύμφωνα με το δελτίο Παρακολούθησης της Φορολογικής Διοίκησης που έχει καθιερώσει η ελληνική φορολογική διοίκηση, οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν (περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2012) 871 ελέγχους ατόμων με μεγάλη περιουσία (404 άτομα «μεγάλου πλούτου» το 2011, 467 κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2012) και εισέπραξαν συνολικά 69,5 εκατ. ευρώ (35,1 εκατ. ευρώ το 2011, 34,4 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2012). Η παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης ενημερώνεται μηνιαία και μπορεί να ανακτηθεί στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση, με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στα τέλη του Οκτωβρίου του 2012 (μόνο στα Ελληνικά)[1].
Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης «λίστας Falciani-Lagarde». Η Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της.
 EurActiv.gr 
 




 

2 comments:

  1. Ερβέ Φαλσιάνι: «Δεν πήρα λεφτά» για τη λίστα Λαγκάρντ.....

    Ο Φαλσιανί, που συνελήφθη την 1η Ιουλίου 2012 στη Βαρκελώνη, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τον Δεκέμβριο και κατόπιν η Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του, κατέθεσε αίτημα για την έκδοσή του....

    Ο παλαιός προγραμματιστής της τράπεζας HSBC Genève Ερβέ Φαλσιανί, που κατηγορείται για κλοπή στοιχείων σχετικών με τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών της, υποστήριξε σήμερα ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης πως ουδέποτε πληρώθηκε για την αποκάλυψη αυτών των δεδομένων, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του αιτήματος της Ελβετίας για την έκδοσή του.

    «Ποτέ, σε καμία περίπτωση», απάντησε ο Φαλσιανί στην ερώτηση εάν είχε λάβει χρήματα προκειμένου να προμηθεύσει τα δεδομένα για τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία όταν περιήλθαν στα χέρια των γαλλικών φορολογικών αρχών το 2008 τους είχαν επιτρέψει να ανακαλύψουν χιλιάδες φοροφυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο και να σήμανε επιπλέον έσοδα στον γαλλικό προϋπολογισμό.

    Στις ερωτήσεις της Αουδιένθια Ναθιονάλ, του πλέον υψηλόβαθμου δικαστηρίου στην Ισπανία, ο Φαλσιανί επέμεινε πως είχε προσπαθήσει αρχικά να σημάνει κώδωνα κινδύνου στις ελβετικές αρχές, παρέχοντάς τους παράλληλα «εξηγήσεις για τις αποδείξεις του», όμως αυτές δεν θέλησαν να ξεκινήσουν έρευνες για την HSBC.

    «Ουδείς στον κόσμο μπορεί να ισχυρισθεί πως του είχα ζητήσει χρήματα όπως και νά ’χει» για τους καταλόγους που η Γαλλία στη συνέχεια διαβίβασε στην Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία, πρόσθεσε ο Φαλσιανί.

    Ο Φαλσιανι, που συνελήφθη την 1η Ιουλίου 2012 στη Βαρκελώνη, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους τον Δεκέμβριο και κατόπιν η Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του, κατέθεσε αίτημα για την έκδοσή του.

    Πηγή: AMΠE
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/04/2013_493895
    15/4/13

    ReplyDelete
  2. Η ισπανική δικαιοσύνη αρνείται να εκδώσει τον Φαλσιανί....Την έκδοσή του έχει ζητήσει η Ελβετία....

    Η ισπανική δικαιοσύνη αρνήθηκε σήμερα να εκδώσει στην Ελβετία τον πρώην υπεύθυνο συστημάτων πληροφορικής στην τράπεζα HSBC, Ερβέ Φαλσιανί, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή τραπεζικών αρχείων που επέτρεψαν να εντοπισθούν χιλιάδες φοροφυγάδες. Η «λίστα Λαγκάρντ» προέκυψε από τα αρχεία που φέρεται να έκλεψε ο Φαλσιανί.

    Δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάνθηκε ότι οι πράξεις που τού προσάπτονται από την Ελβετία δεν υπόκεινται σε διώξεις στην Ισπανία, επειδή στη χώρα αυτή δεν υπάρχει «ειδική ποινική προστασία του τραπεζικού απορρήτου ως τέτοιου». Το δικαστήριο ακολούθησε τη γνώμη της εισαγγελέα Ντολόρες Ντελγκάντο, η οποία στη διάρκεια μιας ακροαματικής συνεδρίασης στις 15 Απριλίου δήλωσε πως αντιτίθεται στην έκδοση του Φαλσιανί, «καθώς το τραπεζικό απόρρητο έχει καταργηθεί στην Ισπανία από το 1977».

    Ο Ερβέ Φαλσιανί έχει γαλλο-ιταλική υπηκοότητα και συνελήφθη την 1η Ιουλίου 2012 στη Βαρκελώνη. Η Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του, είχε ζητήσει από την Ισπανία την έκδοσή του για κλοπή και αποκάλυψη βιομηχανικών ή εμπορικών απορρήτων και του τραπεζικού απορρήτου. Αποφυλακίστηκε προσωρινά τον Δεκέμβριο υπό αστυνομική προστασία.

    Οι φάκελοι που κατηγορείται ότι έκλεψε επέτρεψαν να ανακαλυφθούν 659 λογαριασμοί στην Ελβετία μόνο ισπανών πελατών, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Προϋπολογισμού Κάρλος Οκάνια, στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης της 15ης Απριλίου. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα ντοκουμέντα αυτά αποκάλυψαν φορολογική απάτη συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

    Πληροφορίες ΑΜΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=362313
    8/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin