Tuesday, December 25, 2012

Συνεχείς έλεγχοι στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών

Γιατροί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες «υψηλού εισοδήματος», είναι το «κόκκινο πανί» για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα ξεσκονίσουν τους επόμενους τρείς μήνες όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους δεδομένα. Η τρόικα ζητά να δημιουργηθεί αμέσως μια ειδική ομάδα ελεγκτών που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων.

28 δισ. ευρώ το χρόνο υπολογίζεται πως αποκρύπτουν από την εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν τα εισοδήματα αυτά δηλώνονταν θα απέφεραν στα δημόσια ταμεία έσοδα πάνω από 11 δισ. ευρώ.



Για τη φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών γίνεται ειδική μνεία στην έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ με τους τεχνοκράτες να επισημαίνουν πως πρέπει να δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα που θα ελέγχει τις φορολογικές υποχρεώσεις αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας η ισχυρή επικέντρωση σε αυτή την ιδιαίτερα μη συμμορφούμενη ομάδα φορολογουμένων», τονίζεται στην έκθεση.

Τα στοιχεία που βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δείχνουν πως το 2010, 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το τότε αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ενώ ένας στους δύο εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ.

Από τα συνολικά 83 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής εντοπίζονται στους γιατρούς και στους μηχανολόγους!? και ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί, οι λογιστές και οι δικηγόροι.

.ert.gr
25/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin