Sunday, January 13, 2013

Η 150ή επέτειος της Απελευθέρωσης των Σκλάβων

John Koenig
John M. Koenig 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάσαμε την 1η Ιανουαρίου την 150ή επέτειο της Διακήρυξης για την Απελευθέρωση των Σκλάβων, που εξέδωσε ο Πρόεδρος Abraham Lincoln, διακηρύσσοντας ότι εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών που εκρατούντο ως σκλάβοι ήταν ελεύθεροι για πάντα. Ενάμιση αιώνα μετά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι με τη Διακήρυξη, ο Πρόεδρος Λίνκολν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο σταθερό ιδανικό της ελευθερίας. Σήμερα, όπως και τότε, παραμένουμε ακλόνητοι στην αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτό το μέγιστο αγαθό».
Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την επίτευξη του οράματος για έναν κόσμο ελεύθερο απ' όλες τις συνυπάρχουσες μορφές δουλείας. Κάπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα της σύγχρονης μορφής δουλείας, που είναι επίσης γνωστή ως εμπορία προσώπων. Αυτό το έγκλημα εμφανίζεται σε πολλές μορφές.
Μπορεί να είναι η κακομεταχείριση οικιακών βοηθών, παγιδευμένων στα σπίτια των εργοδοτών τους, ή η υποδούλωση κάποιου ανθρώπου σε αλιευτικό σκάφος. Μπορεί να είναι η προώθηση στην πορνεία μιας νεαρής κοπέλας, ή ο βίαιος εξαναγκασμός ενός ανήλικου παιδιού να γίνει στρατιώτης. Όποια μορφή και αν παίρνει η εμπορία προσώπων, είναι στην ουσία ένα έγκλημα εκμετάλλευσης, που στερεί από τα θύματα την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Η σύγχρονη μορφή δουλείας υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου και κάθε κυβέρνηση έχει ευθύνη να αντιδράσει.
Η Κυβέρνηση Ομπάμα είναι δεσμευμένη να καταπολεμήσει τη σύγχρονη δουλεία στο εσωτερικό και σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των 3Π, της Ποινικής δίωξης των δουλεμπόρων, της Προστασίας των θυμάτων τους και της Πρόληψης αυτού του εγκλήματος. Ενδιαφερόμαστε επίσης πολύ έντονα να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις που παίρνουν αυτό το πρόβλημα στα σοβαρά και ήδη εργαζόμαστε με την κοινωνία των πολιτών, τη θρησκευτική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, που όλοι φέρνουν μοναδικές ικανότητες και εμπειρίες σε αυτήν τη μάχη. Σημαντικό μέρος της εργασίας μας είναι να ενημερώσουμε καλύτερα και περισσότερο τον κόσμο γι'αυτό το θέμα και να προωθήσουμε περισσότερο ακτιβισμό στην προσπάθεια να εντοπίσουμε, να σταματήσουμε και να προλάβουμε αυτό το έγκλημα.
Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε θέσει την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων ως μίαν από τις προτεραιότητες, ηγούμενη της ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά της εμπορίας προσώπων και των δραστηριοτήτων ενημέρωσης. Η Κύπρος έκανε βελτιώσεις στο εσωτερικό, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των 3Π, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των διερευνήσεων υποθέσεων εμπορίας προσώπων, ποινικών διώξεων και αναγνώρισης θυμάτων, ετοιμάζοντας οδηγίες για προστασία των θυμάτων και αυξάνοντας το προσωπικό στο αστυνομικό τμήμα καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων. Υπάρχουν, όμως, ακόμα πολλά περιθώρια για βελτίωση. Η ενεργός συμμετοχή του κοινού στην παγκόσμια προσπάθεια εξάλειψης όλων των μορφών της σύγχρονης δουλείας είναι θεμελιώδης, μαζί με τη συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να υποβοηθήσει όλες τις προσπάθειες γι' αύξηση των ποινικών διώξεων, προστασία των θυμάτων και πρόληψη της εμπορίας προσώπων.
JOHN M. KOENIG
Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο

.sigmalive.com/simerini
13/1/13
--
-

Κυπριακό, ΑΟΖ, και διμερείς σχέσεις συζήτησαν ο ΥΠΑΜ -Πρέσβης των ΗΠΑ

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin