Thursday, January 24, 2013

ΕΚ: Βοήθεια για εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη

Το νέο ταμείο της Ένωσης για εκείνους με τη μεγαλύτερη ανάγκη δεν θα λύσει το πρόβλημα της φτώχιας στην Ευρώπη. Θα δώσει όμως στους φτωχότερους μια ευκαιρία, κάποια από τα βασικότερα και πιο αναγκαία όπως τροφή, ρουχισμό και μια στέγη στους άστεγους. Το Ταμείο για τους Απόρους αντικαθιστά το πρόγραμμα διανομής τροφίμων αλλά με τη φτώχια να απειλεί έναν στους πέντε Ευρωπαίους ή 116 εκατομμύρια, το ΕΚ ζητά κάτι καλύτερο. Το νέο μέτρο εξετάσθηκε στην επιτροπή Απασχόλησης στις 23 Ιανουαρίου.


Κύριοι στόχοι του Ταμείου, είναι να παρέχει σε εκείνους που πιο πολύ τα χρειάζονται, τρόφιμα ρούχα, στήριξη για τα παιδιά και βοήθεια στους άστεγους. Το Ταμείο προικοδοτείται με κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020 αντικαθιστώντας το πρόγραμμα διανομής τροφίμων που έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων το χρόνο.

Σημειώνεται πάντως ότι κύριο όπλο αντιμετώπισης της φτώχιας στην Ευρώπη παραμένει το Κοινωνικό Ταμείο που είναι και το παλαιότερο από τα ευρωπαϊκά διάφορα ταμεία.

Η εισηγήτρια του ΕΚ, Emer Costello (Σοσιαλιστές, Ιρλανδία) σημειώνει ότι το νέο ταμείο είναι "χειρονομία αλληλεγγύης και όχι εργαλείο καταπολέμησης της φτώχιας. Εκείνο που μπορεί να πετύχει είναι να μετριάσει κάπως τις χειρότερες συνέπειές της".

Στη συνεδρίαση στην επιτροπή Απασχόλησης είχαν προσκληθεί και ειδικοί, οι οποίοι σημείωσαν ότι και περισσότεροι πόροι είναι αναγκαίοι και καθοδήγηση για τα κράτη μέλη για το πώς να το εφαρμόσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι δε χαρακτηριστική η ανησυχία του Balázs Cseh της ουγγρικής οργάνωσης Foodbank Association που  παρέχει βοήθεια σε τρόφιμα, πως διευρύνοντας τους στόχους θα μειωθούν τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα  για την επισιτιστική βοήθεια.

Σημείωσε επιπλέον ότι είναι αναγκαία μια νέα, πιο έξυπνη προσέγγιση στη συλλογή τροφίμων, προτείνοντας ως παράδειγμα να εξαιρούνται τέτοιες δωρεές σε είδους του ΦΠΑ καθώς τώρα για πολλές επιχειρήσεις είναι πολύ φτηνότερο απλώς να πετούν ότι περισσεύει στα σκουπίδια.

 .europarl.europa.eu
24/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin