Wednesday, January 23, 2013

«Ηθελαν κινεζοποίηση της Ευρώπης»

«Ο στρατηγικός σκοπός ήταν να πέσει το εργατικό κόστος στην Ευρώπη ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική έναντι των αγορών και των οικονομικών δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία. Η Ελλάδα με τα προβλήματά της ήταν η πιο κατάλληλη χώρα για να ξεκινήσει αυτό το πείραμα μείωσης του εργατικού κόστους και κινεζοποίησης της Ευρώπης». 
Είναι η άποψη της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά, όπως την περιγράφει σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο web site της «Ελευθεροτυπίας», το www.enet.gr. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν αυτή που στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 είχε καταγγείλει στην «Ε» τη μεθόδευση και τη σκοπιμότητα, σύμφωνα με την ίδια, του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, να παρουσιάσει υψηλότερο το έλλειμμα του 2009 ώστε το ποσοστό να είναι ίσο με εκείνο της Ιρλανδίας, να ανοίξει ο δρόμος για το ΔΝΤ και να σχεδιαστούν οι πολιτικές των Μνημονίων.

Η κ. Γεωργαντά αλλά και άλλα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ που είχαν υποστηρίξει την ίδια άποψη είχαν κάνει λόγο για παραμερισμό του συμβουλίου από τον πρόεδρο της υπηρεσίας με σκοπό να καμφθούν οι οποιεσδήποτε αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίον υπολογίστηκε το έλλειμμα του 2009. Η ίδια λέει στη συνέντευξή της στο enet.gr: «Ο κ. Γεωργίου παραποίησε τα στοιχεία φουντώνοντας το έλλειμμα του 2009, τα νούμερα ήταν αυθαίρετα, γι' αυτόν το λόγο εξεδίωξε το συμβούλιο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας προέτρεψε να μην ασκούμε τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα, έπρεπε να συμφωνούμε με τον κ. Γεωργίου, λέγοντάς μας ότι αυτός ήταν το επιθυμητό πρόσωπο στη Eurostat. Συνεπώς, εμείς δεν έπρεπε να εκφέρουμε άποψη για τη μεθοδολογία και τα νούμερα που δεν βασίζονται πάνω σε συγκεκριμένες μετρήσεις. Για μένα ο σκοπός ήταν να μπούμε στα Μνημόνια και να έρθουμε στην εξαθλίωση που ζούμε σήμερα».

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin