Tuesday, January 22, 2013

Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΠΛΟ ΕΞΟΝΤΩΣΕΩΣ

Γράφει ο Β.Α. Κόκκινος 
(Επίτ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου)
Κατά το Σύνταγμα η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους (άρθρο 17). Στην Ελλάδα όμως, όχι μόνον δεν προστατεύεται από αυτό, αλλά αντιθέτως καταδιώκεται και καταφρονείται, ωσάν να είναι προϊόν εγκλήματος. Από το 2009 δε και εφεξής, επιβαρύνεται συνεχώς, μέχρις εκμηδενίσεώς της, λόγω της ανικανότητος των κυβερνώντων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.
Χρειάστηκε η κ. Λαγκάρντ να δώσει στον Γ. Παπακωνσταντίνου τη λίστα των καταθετών μιας μόνον τραπέζης, για να προκύψει ο μέγας αριθμός των καταθετών, σε ξένες τράπεζες. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αντί να ελέγξει, αν οι φερόμενοι ως καταθέτες δικαιολογείται να έχουν τα ποσά αυτά, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, παρέλειψε την αναγκαία έρευνα και εσιώπησε. Και μόνον μετά την ανακίνηση του θέματος από τα ΜΜΕ απεκαλύφθη ότι τα ονόματα τριών προσώπων συγγενικών του Γ. Παπακωνσταντίνου διαγράφηκαν από την αρχική λίστα. 
Έκτοτε, επί ημέρες ασχολείται το πανελλήνιο, περί του αν η διαγραφή των ανωτέρω προσώπων έγινε από τον ίδιο τον πρώην υπουργό ή από άλλον για να τον ενοχοποιήσει, όπως εκείνος αφήνει να εννοηθεί.  Στο μεταξύ, προέκυψε από δημοσιογραφική έρευνα, ότι είναι δυνατή η εξακρίβωση των ιχνών του ενεργήσαντος την αλλοίωση της λίστας αυτής, από ειδικό στέλεχος της υπηρεσίας διώξεως του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Εκ της επικειμένης εξετάσεως του προϊσταμένου της υπηρεσίας αυτής, θα επιβεβαιωθεί ασφαλώς η άνω δυνατότης και θα εξηγηθεί πώς θα αποκαλυφθεί ο δράστης της γενομένης παραποιήσεως της λίστας.
Υπογραμμίζεται το γεγονός, ότι τα ΜΜΕ επιμένουν επί του άνω θέματος και αγνοούν σχεδόν πολλά άλλα κρίσιμα, άγνωστον δια ποίον λόγον. Σημειούται ότι οι Έλληνες αναφέρονται ως δεύτεροι στον κόσμο καταθέτες στην Ελβετία. Αν αυτό είναι αληθές, αποκαλύπτει την έκταση της φοροδιαφυγής και τα κέρδη της παραοικονομίας στην πατρίδα μας.
Αλλά οι κυβερνώντες θεωρούν ευκολότερο να πράξουν αυτό που θα έπραττε  οιοσδήποτε ανίκανος και αγράμματος πολίτης, να φορολογήσει δηλαδή την ακίνητη περιουσία και να περικόψει τις αποδοχές των εργαζομένων.
Και μάλιστα όχι εκείνων, που διορίσθηκαν χαριστικώς και καθ΄ υπερβολήν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατά τα έτη 1993 – 2004, ανερχομένων σε 600.000 περίπου, αλλά όλων των υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών, που αποδέχθηκαν την υπηρεσία τους υπό ορισμένους όρους, υποβλήθηκαν δε στις υποχρεωτικές κρατήσεις για την συνταξιοδότησή τους και την είσπραξη της εφάπαξ αποζημιώσεώς τους για την έξοδο τους από την υπηρεσία. 
Ως εάν να μην αρκούν οι μέχρι σήμερα φόροι, που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων (φόρος κληρονομίας, δωρεάς ή αγοράς, φόρος ακίνητης περιουσίας, φόρος τεκμαρτού εισοδήματος εξ ιδιοκατοικήσεως ή φόρος ηλεκτροδοτουμένων επιφανειών, επονομαζόμενος «χαράτσι»), δια νέου υπό ψήφιση νομοσχεδίου χαλκεύεται η επιβολή προσθέτου φόρου επί του προκύπτοντος πλουτισμού, δηλαδή επί της προκυπτούσης διαφοράς μεταξύ τιμής αγοράς ακινήτου και τιμήματος πωλήσεως αυτού, έστω και εάν τούτο ουδέν έσοδο απέδωσε, ούτε υφίστανται σήμερα υποψήφιοι αγοραστές τούτου, ούτε είναι δυνατή η εκποίηση του.
Η Ελλάδα, εάν δεν είχε την ατυχία να κυβερνηθεί από τον Γ. Παπανδρέου, θα ήταν μία χώρα αξιοζήλευτη. Έχει χερσαία και θαλάσσια έκταση περίπου ίση με το σύνολο της Γερμανίας και Αυστρίας (450.000 τετ. χλμ.). Στον κόσμο ζουν περί τα 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Μικρασιάτες κ.α. Η Ελλάδα δέχεται ετησίως περί τους 15.000.000 τουρίστες, που αποτελούν σημαντική τουριστική βιομηχανία. Έχει τρία μεγάλα ναυπηγεία, καθώς και εργοστάσια αμαξωμάτων φορτηγών αυτοκινήτων, τρόλεϊ κλπ.
Οι Έλληνες έχουν 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία και είναι πρώτοι στον κόσμο στη ναυτιλία, πέμπτοι δε οι Κύπριοι. Η Ελλάδα προηγείται στην παραγωγή πρόβιου γάλακτος, είναι τρίτη στις ελιές και τον κρόκο Κοζάνης, καθώς και στα ακτινίδια και τα ροδάκινα. Η ελληνική γη έχει κοιτάσματα νικελίου, λευκολίθου, περλίτη, βωξίτη, ψευδαργύρου κλπ. Έχει επίσης 175 δις βαρέλια πετρελαίου, που αποτελούν το τρίτο μεγαλύτερο αποθεματικό κοίτασμα του κόσμου και εκτεταμένη κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη.
Όμως η χώρα έχει εκτιμηθεί από τους δανειστές της σε 340 δις δολάρια, για την είσπραξη των οποίων καλλιεργείται η εντύπωση ότι πρέπει να φορολογηθούν αγρίως τα ακίνητα των Ελλήνων και να περικοπούν οι αποδοχές τους σε ποσά πείνης, ώστε να καμφθεί η αντίστασή τους στα σχέδια των ισχυρών.
Η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ οργιάζει. Προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των Ελλήνων πολιτών από την υπερφορολόγηση και την μείωση των μισθών και συντάξεων, να στρέψει δε αυτή σε επουσιώδη θέματα, όπως είναι αυτό της λίστας Λαγκάρντ. Το πραγματικό ισχνό έργο της κυβερνήσεως προστατεύεται από τους σχολιαστές. Κανείς από τους μεγαλόσχημους δημοσιογράφους δεν λέγει στο λαό, πώς είναι δυνατόν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου να επιζήσει με αποδοχές κάτω των 2.000 ευρώ και να καλύψει έξοδα συντηρήσεως τεσσάρων τουλάχιστον ατόμων, τους άνω φόρους, τον φόρο εισοδήματος και την επιβάρυνση της εμμέσου φορολογίας (ΦΠΑ 23%).
Το αντικοινωνικό έργο των σημερινών δημοσιογράφων ανέδειξε σε εκτεταμένη συνέντευξή του ο πρύτανης της δημοσιογραφίας, καθηγητής αυτής και πρώην διευθυντής μεγάλων εφημερίδων, γνωστός αρθρογράφος Χρήστος Πασαλάρης, ως κατεξοχήν αρμόδιος να κρίνει τους συναδέλφους του.
Η ακίνητη περιουσία είναι υπό διωγμόν. Επίκειται και η φορολογία της αγροτικής περιουσίας, έστω και εάν ουδέν αποδίδει. Οι επιχειρηματίες διώκονται. Το επιχειρηματικό κέρδος θεωρείται επιλήψιμο. Οι μόνοι που ευνοούνται είναι αυτοί που δεν παράγουν, συμφωνούν σε όλα τα κελεύσματα της Τρόικας και του Δ.Ν.Τ. και έχουν αφορολόγητο 25% των εισοδημάτων τους, δηλαδή οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αλλά περί αυτών, ουδέν λέγουν οι λαλίστατοι διάκονοι των τηλεοπτικών δικτύων. Εκείνοι, εναντίον των οποίων στρέφονται, είναι οι δικαστές, οι αστυνομικοί και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, που, κατά τον κ. Πάγκαλο, δεν είναι παραγωγικοί.
Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κράτος χωρίς να αμείβονται οι άνω τρεις κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, που στηρίζουν αυτό, ούτε οι κυβερνώντες ούτε οι προπαγανδιστές τους μας λέγουν.
18/1/13

2 comments:

  1. Επιδρομή της εφορίας σε 2,5 εκατ. πολίτες από τις αρχές Μαρτίου.....
    Γενική έφοδο στους φορολογούμενους, που χρωστάνε στο δημόσιο, σάλπισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να δίνει, σε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας, τις σχετικές οδηγίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου είναι έως τις 10 Μαρτίου να έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους, που χρωστούν στην εφορία μίας ευγενική επιστολή – πρόσκληση για διευθέτηση των υποθέσεών τους. Η πρώτη αυτή επιστολή θα είναι, λέγεται, «ευγενική» και μεταξύ των άλλων θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο, ειδικός κωδικός, με τον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του, μέσω τράπεζας, με την εφορία του. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες – ανάλογα δηλαδή εάν υπάρχει κάποια ρύθμιση, ή ακόμη καλύτερα με την καταβολή όλου του ποσού - το χειρισμό της εκκρεμότητας.

    Σε όσους δεν ανταποκριθούν, τότε θα σταλεί και μία δεύτερη επιστολή, με την οποία θα προειδοποιούνται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της προκατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων, φυσικά σε πιο αυστηρό ύφος από την πρώτη! Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν σε κατασχέσεις. Ειδικά για το θέμα των μισθών – από τους οποίους θα μπορούν να παρακρατούν ποσά για αποπληρωμή χρεών – οι εφορίες θα κατάσχουν όλα τα χρήματα άνω των 1000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που η εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών πάνε χειρότερα, τότε το όριο θα καθοριστεί στα 600 ευρώ.

    Παράλληλα στη σύσκεψη οριστικοποιήθηκε η εφαρμογή του προαναφερόμενου ειδικού κωδικού, με τον οποίο κάθε φορολογούμενος θα κάνει τις συναλλαγές του με την εφορία, μέσω τράπεζας. Περίπου από τον Μάιο, ο τρόπος αυτός θα είναι υποχρεωτικός, καθώς οι εφορίες θα διαθέτουν μόνο το δικαστικό τμήμα και το τμήμα ελέγχων.

    Ο κωδικός θα είναι 30ψήφιος και τα πρώτα εννέα ψηφία του θα είναι το ΑΦΜ του φορολογουμένου.....
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=256580

    ReplyDelete
  2. Υπουργείο Οικονομικών: Σχετικά με δημοσιεύματα περί υποτιθέμενης μείωσης του ορίου κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο....

    Σχετικά με δημοσιεύματα περί υποτιθέμενης μείωσης του ορίου κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο από τα 1.000 στα 600 ευρώ, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο ενδεχόμενο. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν αντικείμενο φαντασίας και μόνο.
    http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/24f94305-4815-49bf-85bb-dd7845583ed7

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin